MÁ PRAVDA O MLÉCE

MLÉKO PŮSOBÍ V MÉM "HIT TĚLE", JAKO NENÁPADNÁ ČASOVANÁ BOMBA.

Téma mléčných výrobků zajímá mnoho lidí a nepřináší vůbec jednoduché odpovědi.

Mléčné výrobky obsahují velmi mnoho složek, které mohou být (v závislosti na individualitě člověka a mléčného zdroje) vysoce problematické, obecně neškodné. Nenechte se zmanipulovat při rozhodování. 

ZAPOJTE SVŮJ ZDRAVÝ SELSKÝ ROZUM A VNÍMEJTE REAKCE SVÉHO DOKONALÉHO TĚLA NA KAŽDOU POTRAVINU. 

Když jsem si konečně přestala lhát při rozhodování, zda je pro mě mléko v pořádku, nebo naopak. Když jsem se probrala vědeckými poznatky o konzumaci mléka, plynule jsem přešla k eliminaci a vyčištění organismu od bílého, mléčného produktu. Tímto řízeným krokem jsem překonala mnoho zdravotních překážek

Nejsem exot. Nejsem sama. 

Existuje nespočet studií, vědeckých prací, výzkumů, osobně znám a pracuji s mnoha lidmi, kterým právě vyřazení mléka s úpravou jídelníčku a životního stylu - pomohlo k lepšímu zdraví. 

Nejedná se o žádný můj raketový výzkum, je to téma mnohem složitější. 

"Po logickém zamyšlení (a zamyšlení mnoha odborníků, kteří se zabývají detailně výživou), by lidé trpící problémy po konzumaci mléka - měli být uznáni zdravými a naopak". 

Veřejně publikované informace nejsou (a nemohou být) nikdy kompletní. Mléčné výrobky jsou v posledních letech středem zájmu potravinářského průmyslu, ale i nás spotřebitelů, kdy jsme z důvodu reklam tlačeni k jejich stále vyšší konzumaci. Na straně jedné je uváděna zdravotní prospěšnost, na straně druhé převažují hlasy o nezbytnosti omezování mléčných výrobků. V informačním chaosu není jednoduché hledat pravdu. 

Aktivně se řadu let zabývám výživou, psychosomatikou a netroufám si jednoznačně něčemu říct jasné NE. 

Výživa je velmi individuální záležitostí.

Mléko a mléčné produkty jsou významnými komoditami, ale jak pro koho. Nevěříte? Všechno nejdříve podrobte kritickému myšlení, pokládejte si další doplňující otázky, hledejte a nacházejte odpovědi, vnímejte své tělo, sledujte reakce organismu po konzumaci potravin, studujte a  neustále se vzdělávejte.

NIKDY nezapomínejte, že je potřeba ptát se hlavně svého srdce.  

Každý má možnost učit se, které potraviny a doplňky pomáhají bojovat proti nemocem. Stačí se logicky zamyslet a zjistíte, že rafinovaný cukr, lepek, průmyslově zpracované mléko, výrobky z něj, polotovary atd. jsou jedním velkým spouštěčem nemocí a oslabují náš imunitní systém. 

"UZDRAVIT SE MŮŽEME SAMI A TO DÍKY DOBŘE FUNGUJÍCÍMU IMUNITNÍMU SYSTÉMU"

Je velmi rozumné redukovat konzumaci nevhodných potravin! 

Lepivost a zahleňující dopady zná každý, kdo žil nějaký čas bez mléka a pak se mléčných produktů přejedl. Doporučuji, přečíst si nějaký článek/knihu o mléčném průmyslu. I já mám doma pár takových odborných knih a studií, které se problematice detailně věnují. PROČ? Chtěla jsem poznat všechny neblahé důsledky a dopady konkrétních potravin na mé zdraví. Chtěla jsem se zbavit závislosti. Zjistit, proč si zkrátka nemohu pomoci od konzumace určitých jídel. Proč jsem stále nemocná.  

Přišlo obrovské procitnutí, ale zároveň i boj. 

Byla jsem závislá na mléčných produktech. Nedokázala jsem si představit svůj život bez lahodného sýra, cappuccina, jogurtu, dezertu, čokolády. 

Dle všech možných a dostupných testů mi nikdy nebyla prokázána alergie, intolerance na mléko. 

Zvláštní. Protože MLÉKO mi vždy způsobovalo a i nadále způsobuje obrovské problémy.  

Dnes vím, že jediným účinným krokem je úplné vyloučení problematické složky.

POZOR, pokud se člověk rozhodne k vyloučení veškerých živočišných mléčných výrobků (zdravotní, etické, jiné důvody). Je potřeba v první fázi zaměřit svou pozornost na DODÁNÍ DOBŘE VYUŽITELNÝCH ZDROJŮ a to všech prvků, které jsou v mléce zastoupeny a to primárně ze stravy! Doplňky stravy vždy vnímám, jako náhradní a doplňkovou variantu. 

Na mléce jsem vyrostla, mléko jsem milovala.

Potravinářský průmysl si platí své pravdy na mnoha místech. Je logické, že se na etiketách výrobků nebudou informace typu:

"Pravidelná konzumace může u části populace způsobit trávicí potíže." 

"Nekonzumujte v zimě z důvodu ochlazujícího účinku."

"Pozor, zahleňuje."

Naštěstí se dnes ví, že MLÉKO patří mezi nejrozšířenější alergeny, vápník z mléka (průmyslově vyráběného) tělo obtížně metabolizuje, podporuje aterosklerotické pochody v našich cévách, kravské mléko obsahuje bílkoviny určené primárně pro telata, ne lidi (silně anabolizující dopad podporující růst měkkých tkání), mléko zahleňuje trávicí i dýchací ústrojí (hlen vzniká při procesu trávení bílkovin, tuků a laktózy) atd..

Kravské mléko obsahuje složky, které působí negativně.

beta-laktoglobulin

  • způsobuje alergickou reakci u 10-12% kojenců 
  • je nejsilnějším alergenem mléka
  • je odolný vůči tepelné úpravě, hydrolýze a přechází i do mateřského mléka

alfa-laktalbumin 

  • způsobuje alergickou reakci u 2-5 % kojenců, avšak pozitivní specifické IgE protilátky má více než 60 % pacientů alergických na mléko a téměř 50 % pacientů s atopickým ekzémem

bovinní sérový albumin a bovinní laktoferin

  • méně významné alergeny 

KASEIN

  • způsobuje alergickou reakci u 75-85 % kojenců

LAKTÓZA

  • je sacharidová složka mléka
  • u člověka a ostatních savců se schopnost trávit laktózu vytrácí po přirozeném odstavení od mateřského zdroje
  • s přibývajícím věkem ubývá trávicí enzym laktáza

SYROVÁTKA

  • je žlutozelená tekutina, která vzniká při srážení mléka
  • rozlišujeme dva druhy syrovátky na základě způsobu srážení a druhu mléčného výrobku (sladkou, kyselou)
  • hlavní předností syrovátky je velmi dobrá a rychlá stravitelnost 

HISTAMIN


KASEIN, zejména z vyzrálého sýra (u mnoha lidí) vyvolává specifický typ reakce imunitního systému - tzv. HISTAMINOVÁ REAKCE. U citlivých lidí mléčné produkty nesplňují požadavky vhodné potraviny. Pokud z jídelníčku na určitou dobu všechny mléčné výrobky nevyřadíte, nikdy se nedozvíte, zda se vás tento problém týká.

Kasein se některými částmi své struktury podobá lepku. Proto jedinci citliví na lepek budou s menší pravděpodobností tolerovat mléčné produkty obsahující kasein.   

Kasein a lepek?

Většinou potraviny člověk nekonzumujeme samostatně, ale dáte si rohlík s máslem, těstoviny se sýrovou omáčkou, vločky s mlékem atd..

Účinky těchto potravin na tělo a mozek jsou KUMULATIVNÍ. Rezistence nepřichází přes noc. Jedná se o postupný a dlouhodobý proces. Propustnost střev se nespustí po jednom jídle, ale nějaký čas to trvá. Pozdě pak plakat nad rozlitým mlékem. Naše stravovací návyky a dlouhodobé zlozvyky vedou k postupnému kolapsu.

Proč nahradit mléko?

Podle WHO jsou rostlinné bílkoviny kvalitativně rovnocenné bílkovinám živočišným a dokonce je jim nutno ze zdravotních důvodů dávat přednost.

Proč konzumovat něco, co má takové množství potenciálních nevýhod, obzvlášť pokud  veškerou potřebnou výživu můžeme získat z jiných (zdravějších) zdrojů. 

Kravské mléko a výrobky z něj jsou považovány při současné spotřebě za rizikový faktor vzniku některých druhů rakoviny, alergií, katarakty, aterosklerózy apod.. Důvodem rizika je, že kravské mléko obsahuje laktózu (cukr, který mnoho lidí neumí optimálně trávit), nasycené mastné kyseliny a cholesterol, beta-laktoglobulin, mnoho sirnatých aminokyselin (podporují zvýšenou hladinu homocysteinu), látku IGF-1, vysoká hladinu vápníku, rezidua antibiotik, hormonů, pesticidů, herbicidů, nadměrný obsah jódu, možné viry, bakterie. Mléko neobsahuje vlákninu a fytochemikálie.

Už v dětském věku ztrácíme schopnost vstřebávání látek z mléka. Naše těla nejsou uzpůsobena k dlouhodobé a vysoké konzumaci této potraviny. Mléko je vynikajícím zdrojem energie a stavebních prvků umožňující rychlý růst savců, kteří ještě nedozráli pro dospělou stravu. Dokud se trávicí soustava savce plně nevyvine, aby mohl jíst běžnou stravu, dodává mu optimální výživu mateřské mléko daného druhu. Mléko je vysoce energetický systém distribuce hormonů. Představuje směs bioaktivních látek, které podporují prudký růst mláďat, vývoj imunitního systému. Tato imunitní, hormonální a růstová informace z mateřského mléka je zdravá pro kojence a není vhodná (potenciálně přímo škodlivá) pro dospělého člověka.

Co mléčné bílkoviny (kasein, syrovátka)?

Kasein je hlavní protein v kravském mléce. V mléce je zastoupen v 80 % (v bílkovině ovčích a kozích mlék je od 50 do 80 %). Kasein obsahuje velký podíl prolinu. Biologická hodnota kaseinu je relativně nízká (v porovnání se syrovátkou). Kasein z kravského mléka je špatně stravitelný, a navíc blokuje působení enzymu trypsinu, podobně jako sójové boby. Nestrávený kasein nerozložený na základní aminokyseliny zatěžuje organismus. Kaseinu zvyšuje tvorbu hlenu, provokuje astma, zhoršuje stav při zánětu průdušek a vedlejších nosních a čelních dutin. Může být příčinou zhoršování stavů autoimunitních onemocnění. Velmi častým projevem jsou ekzémy. 

Co vápník a ostatní živiny? 

Když vynechám mléko, kde budu brát VÁPNÍK ? Pokud hledáte správné zdroje vápníku, napište mi, ráda Vám pomohu se v problematice lépe zorientovat.
Vápník z mléka (průmyslově vyráběného) tělo obtížně metabolizuje, podporuje aterosklerotické pochody v našich cévách. Záludnost tvrzení (mléko je skvělým zdrojem vápníku) spočívá v tom, že z tohoto zdroje se vápník vstřebává ve velmi malém množství. Při konzumaci mléka dochází k porušení acidobazické rovnováhy. Ta pak vede nejen ke snížené schopnosti metabolizovat vápník a cenné složky, ale především k nadměrnému vylučování vitaminu D spolu s vápníkem z těla ven. Jakákoli tvrzení, že mléčné výrobky dodávají dostatek vápníku, jsou pravdivá pouze z jednoho úhlu pohledu. Dalším problémem v případě "mléčného vápníku" je jeho vstřebatelnost. Vápník v mléce je vázaný na kasein (mléčnou bílkovinu), která je svou biochemickou strukturou pro obrovskou část populace velmi těžko využitelná. Kravské mléko a jeho deriváty jsou bohatým zdrojem vápníku, žádná reklama nám ale neřekne, že celková biologická využitelnost tohoto prvku je velmi nízká. Z důvodu jeho vazby na aminokyseliny s obsahem síry (ponejvíce methioninu). Síra funguje jako protihráč vápníku a brání jeho využívání. 

Vadí kolostrum? 

(jako doplněk stravy)

Kolostrum, je produkt o vysoké koncentraci růstových faktorů. Jistě mi dáte za pravdu, že růstové faktory nechce nikdo vědomě, dlouhodobě a pravidelně konzumovat. Je nutno si dávat pozor na všechny rizikové složky v naší stravě. Přírodní žlutá, suspendovaná tekutina, produkovaná mléčnými žlázami matky v průběhu prvních hodin laktace. Kolostrum, jinak nazývané mlezivo, je první potravou pro NOVOROZENCE. Do doplňkové výživy se používá DOBYTČÍ! Pro intolerantní jedince může být takový produkt nevhodný z důvodu obsahu laktózy, totéž platí o vztahu k obsaženým bílkovinám a jejich schopnosti vyvolávat u některých lidí alergické reakce. 

Vadí bezlaktózové výrobky?

Na trhu dnes najdeme mnoho bezlaktózových výrobků. Mléčný cukr Už víte, že tělo ve skutečnosti reaguje na KASEIN (tj. hlavní protein v savčím mléce, který obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin) a i na další ne méně významné složky mléka, na které naše tělo nepřiměřeně reaguje. 

Mléko je zde, aby zajistilo výživu mláďat.

  • Lidé = mateřské mléko,
  • telata = kravské mléko,
  • stěňata = psí mléko,
  • potkani = potkaní mléko,
  • hříbata = koňské mléko.

Proč si někdy nedáte do kávy potkaní mléko? 

Logicky a se zdravým selským rozumem. Lidská těla nejsou uzpůsobena ke konzumaci potravin pro krávy. Není se čemu divit, když se organismus brání (vyrážky, ekzémy, střevní problémy, migrény, intolerance, poškozená střeva, rakovina, aj...).

POZOR: na cestě k zákazníkovi se mléko denaturuje a to tak silně, že je nesnášejí ani samotná telata! 

Má osobní zkušenost:

  • ŽÁDNÉ MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ, KDYŽ UJEDU TAK PLATÍM.

Je mléko zdravé?

Nejen jako rodič si tuto otázku opakovaně kladu. Nejistotu vyvolává řada představ o mléku, ale i existence mnoha alternativních produktů. Nechci ovlivnit ničí názor ani Váš vztah k mléku. Pití kravského mléka provází člověka již přes 7 500 let. Jak to bude v budoucnu? 

Pít nebo nepít mléko?

Jste kráva/vůl? Pijte kravské mléko. Máte-li strach a obavu, že o něco přicházíte. NEBOJTE SE! Protože z nutričního hlediska nedojde k významnému poklesu tělem využitelných látek při ne-konzumaci mléka. Naopak dojde k výraznému snížení negativních dopadů spojených s jeho konzumací. Nechci se zde pouštět do žádných detailních rozborů, ale určitě by bylo hezké popřemýšlet také o roli, která je pro Vaše zdraví nesmírně důležitá. A tou je úprava mléka, pasterizace, odstřeďování, balení, hormony, očkování, chov zvířat, atd.... 

Porušuji snad všechna pravidla, která mi byla celý život vnucována. 

Mé tělo dnes mléko nepotřebuje, nechce a ani po něm netouží. ODPADLO TO SAMO. Dnes je to tak, jak to bude zítra? To vážně neřeším. 

Co však řeším?

Neustále se vzdělávám, čerpám informace z vědeckých studií a seriózních zdrojů. Nepřikláním se k žádnému fanatickému jednání, výživovému směru. Používám kvalitní potraviny a ve vztahu k tématu "mléko", řeším, kde vzít ten správný a dobře využitelný zdroj vápníku, jak doplnit vitamíny skupiny B, D, které mléko obsahuje a další nepostradatelné minerály, vitamíny, omega 3, aj.. 

Co doporučuji? 

Pestrou a vyváženou stravu! Jako doplněk, účinnou pomoc a možné alternativní řešení v produkci Dr. Nona, která vytváří vyživující prostředí pro buňky celého organismu. Produkty Dr. Nona obsahují biologické, minerální složky, antioxidanty, které působí na volné radikály v poškozených tkáních, napomáhají přirozenému DNK v buňkách a pozitivně mění strukturu a funkci membrán buněk. Produkty se s pomocí Archebakterií a patentované technologii formule Halo-Complex™ dostávají k jádru problémů. 

ŽIVÁ SÍLA MRTVÉHO MOŘE

Každý člověk je individualitou a tak bychom k sobě měli také přistupovat, naslouchat si a každou otázku řešit s přihlédnutím ke konkrétním zdravotním komplikacím, jídelníčku, pohybu apod.. 

Všechny uvedené postupy jsou pouze obecná doporučení. VŽDY je nutný individuální přístup a zdravotní stav konzultovat s lékařem. Nepodporuji žádné fanatické jednání. Při změně jídelníčku si často lidé nevhodnou koncepcí stravy nevědomky zdravotně ubližují. Věřím, že máte veškeré podstatné informace. Pokud ne, kontaktujte odborníka. 

CHCETE MĚ KONTAKTOVAT?