POSTUP PŘI ELIMINAČNÍ |VYLUČOVACÍ| DIETĚ

09.03.2022
Eliminační dieta v praxi
Eliminační dieta v praxi

Eliminační dieta je výborným prostředkem pro přesnou identifikaci původce ekzému, intolerancí, nesnášenlivostí, alergií, trávicích, dýchacích problémů prostřednictvím stravy

Specifické druhy potravin mohou zhoršovat Tvé symptomy a v takovém případě jsou nevyhnutelná dietní opatření (vždy po poradě s odborníkem). 

Mnoho lidí používá už po desetiletí eliminační dietu k vyloučení potravin, které nejsou dobře tolerovány za účelem zkvalitnění života a zdraví

Můžeš začít hned a skončit příběhem úspěchu na konci. 

Eliminační dieta Tě zavede do různých zákoutí Tvého jídelníčku, těla a života.  

Eliminační dieta a má rada: "Nikdy nedávej pozornost tomu, co nesmíš, ale zabývej se věcmi, které Ti přinášejí užitek a pomoc na té nejvyšší úrovni."
Eliminační dieta a má rada: "Nikdy nedávej pozornost tomu, co nesmíš, ale zabývej se věcmi, které Ti přinášejí užitek a pomoc na té nejvyšší úrovni."

Lidé často drží zbytečné, nesmyslné diety a točí se v začarovaném kruhu. 


Má rada: "Nikdy nedávej pozornost tomu, co nesmíš, ale zabývej se věcmi, které Ti přinášejí užitek a pomoc na té nejvyšší úrovni."

Do omezeného el. jídelníčku si zařaď zdravotní protokol. Já sama, ale i má klientela je velmi náročná a máme vysoké požadavky na kvalitu, čistotu a účinnost! Proto preferujeme doplňky stravy od společnosti Zinzino.


Jak na eliminační dietu v praxi?

Jde sice o časově zdlouhavý a náročný proces, ale v převážné většině případů přináší kladné výsledky. Postup eliminace se doporučuje ve specifických případech, kdy je vhodný ke stanovení správné diagnózy a další práci s jídelníčkem.

Pokud vidíš cca po 3 - 4 týdnech na eliminační dietě zlepšení. Znamená to, že problémový alergen je pravděpodobně jeden z těch vyřazených. Poté Tě bude čekat další fáze postupného a promyšleného zařazování alergenů zpět do jídelníčku. Vždy doporučuji vést si dietní deník a veškerá jídla a projevy si zapisovat. Po vyřazení potravin se stav může mírně zhoršit. Pokud toto zhoršení trvá, zamysli se nad používanou kosmetikou, možnou infekcí, kvasinkou, bakterií, stresem psychosomtickou příčinou atd..

Stav organismu ovlivňuje řada faktorů. Vždy dodržuj režimová opatření pro Tvou individualitu a pro Tvůj aktuální zdravotní stav.  

Doporučuji, vytvořit si zdravější vztah k jídlu a hlavně ZDRAVÝ VZTAH SÁM K SOBĚ.

POLOTOVARY, PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÉ POTRAVINY

  • konzumuj jen skutečné a pro organismus přirozené potraviny
  • vyhni se všem polotovarům a všem konzervovaným a jinak upravovaným výrobkům  

MLÉČNÉ VÝROBKY

mléko a jakékoli mléčné výrobky z něj

  • alternativou jsou rostlinná nemléka - rýžové, kokosové, pohankové, jáhlové, kukuřičné

LEPEK

  • bezlepkové potraviny - pohanka, jáhly, amarant, quinoa, kukuřice, rýže (natural)

VEJCE

  • pozor také na vaječný lecitin (kosmetika, vakcíny aj. výrobky potravinářského průmyslu)

LUŠTĚNINY

  • z povolených luštěnin vol kvalitní, vařenou, velmi dobře propláchnutou a důkladně připravenou červenou čočku, hrášek, zelené, červené fazole

OŘECHY, SEMÍNKA

  • k velmi častým patří alergie na ořechy a arašídy, ale i různé druhy semínek, mák, kokos aj.

OVOCE

  • citrusové a exotické ovoce 
  • kyselé keříkové ovoce - jahody, maliny, ostružiny, angrešt, rybíz
  • alternativou jsou vařené lokální stromové plody - jablka (bez slupky), hrušky, švestky, meruňky, broskve, třešně 
  • u ovoce pozor - na alergizující pecičky a slupky
  • vynech veškeré chemicky ošetřené ovoce a zeleninu

KOŘENÍ

  • nepoužívej ostrá koření a omáčky, z jídelníčku vynech hořčici, koření a  dráždivé bylinky 

MASO

  • povoleno pouze v BIO kvalitě krůtí, králičí, telecí, jehněčí maso
  • vyhni se hovězímu, vepřovému, kuřecímu, rybímu masu a všem uzeninám, masným výrobkům, slanině, uzenému, plodům moře

SÓJA

  • vynech výrobky ze sóji a sóju obsahující

NÁPOJE

  • vyhýbej se nápojům obsahujícím cukr a další přídavné látky, perlivým nápojům, alkoholu, kávě, silným pravým (černé, zelené) čajům, červeným čajům s obsahem ibišku 

RŮZNÉ DRUHY ZELENINY

  • doporučuji vařenou zeleninu a to neutrální chuti - patizon, špenát, cuketa, čerstvé zelí, pastinák, dýně, lilek, brokolice, květák, růžičková kapusta, hlávkový salát, okurka
  • vynech veškeré chemicky ošetřené ovoce a zeleninu 
  • vyhni se kukuřici

SŮL

  • omez sůl

TUK

  • vyhýbej se problematickým olejům a margarínům

POCHUTINY

  • sladkosti a pochutiny - kakao, čokoláda, zákusky, sušenky, bonbóny, med, ocet, droždí, sušené a šířené ovoce, veškeré potraviny s obsahem umělých konzervačních látek

POŘIĎ SI KVALITNÍ DOPLŇKY STRAVY,

které pomohou tvému tělu při zvýšené zátěži při a po eliminační dietě: 

  1. Omega-3 mastné kyseliny |tj. BalanceOil+, kdy jádrem všeho je vyváženost Omega-6:3 mastných kyselin v těle. Když v každé buňce vyvážíš poměr Omega6:3, buňka pak začne fungovat normálně. Všechny ostatní tuky a živiny zapadnou na svá místa v těle a celé je to pak prostě mnohem efektivnější. Najednou máš všechno, co potřebuješ, optimální zdraví, optimální krásu, duševní i fyzický výkon.
  2. Vitamín D3 + Mg.
  3. Multiimunitní doplněk stravy | Xtend+.
  4. Další možnosti jsou například Betaglukany | Protect+ a další. 

Mám zkušenost z praxe, že mnoho lidí trpí podvýživou a jedou na omezeném jídelníčku velkou část svého života. Důvody proč tomu tak je, jsou různé a zde kladu velký důraz na psychosomatiku (na bloky, zlozvyky, zajeté vzorce chování, návyky z dětství, prostředí ve kterém žijete atd.). Pokud se chceš vyhrabat z problémů, jde to, ale je nutností komplexní řešení všech problémů. Nejen samotného jídelníčku byť je nesmírně důležitý.