HISTAMINOVÁ INTOLERANCE | HIT

HIT JE BÝT ZDRAVÝ | HISTAMINOVÁ INTOLERANCE JE FENOMÉNEM DNEŠNÍ DOBY
HIT JE BÝT ZDRAVÝ | HISTAMINOVÁ INTOLERANCE JE FENOMÉNEM DNEŠNÍ DOBY

Jak to je s odpovídáním na Vaše HIT dotazy?

Odhoďte zábrany, vytvořila jsem tuto službu jako Vaši bezpečnou kotvu. Dozvíte se odpovědi na různé druhy otázek a ucelený návod |na co se zaměřit, na co si dávat pozor a jak se dobře stravovat při HIT.

Neslíbím Vám žádné zázraky na počkání ani zaručené léky, produkty, jídelníčky, 100% seznamy |ty neexistují|. Nejsem šarlatánka a nevím to, po čem moderní medicína úporně pátrá již několik desetiletí. Neposkytuji lékařské rady, jsem certifikovaná výživová poradkyně |nejsem lékařka|. Veškeré postupy mají pouze informativní charakter, jsou souhrnem osobních zkušeností a rad od lékařů, vědců, sestavené na podkladě odborných, |nejčastěji zahraničních| studií a výpovědí pacientů: NEMOHOU BÝT NIKDY A NIKOMU NÁHRADOU ZA KLASICKOU LÉKAŘSKOU PÉČI!

Pokud chcete individuální přístup, popis poskytovaných služeb je uveden zde

HIT - Reakce se důsledně dělí na mechanismy imunologické |pravé alergie| a reakce neimunologické, kam patří nejrůznější intolerance, některým se nepřesně říká pseudoalergie. Vedle ještě stojí intolerance lepku |celiakie|. Vždy je nutno rozlišovat mezi alergií, nesnášenlivostí, intolerancí, přecitlivělostí na různé složky a dalšími projevy organismu. Vyžaduje to nejen poctivé alergicko-imunologické, gastroenterologické plus další vzdělání a dlouholeté zkušenosti, ale i dostatek času, skvělou laboratoř a v neposlední řadě vstřícnost pojišťoven. Zde bohužel narážíme: je to velmi drahé, je to časově náročné, je to zatěžující, je to pracné, vyžaduje to odbornost a neustálé studium, a není to vždy úspěšné!

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE 

|KAŽDÁ NEMOC| 

představuje značná omezení.

Je smutné, že při zjištění diagnózy víme, co NESMÍME, ale žádný odborník už nám neřekne, co jíst, co dělat, abychom mohli opět normálně fungovat.

Vždy je velmi důležité ke každému problému přistupovat komplexně, kdy konkrétní postupy a řešení leží na úrovni individuality. Doporučuji:

  • Najít a odstranit příčiny!
  • Jít cestou střídmosti,
  • navyšovat antioxidační kapacitu organismu a podporovat imunitní systém ze všech stran, vždy pod lékařským dohledem (!),
  • nepodporuji žádné fanatické jednání a hazard se zdravím.

Vaše Facebook skupina "hit zdraví"

V roce 2017 jsem založila Facebook skupinu, kde najdete stovky tipů, inspirace, novinek a dotazů nejen ze světa hit zdraví. Tato skupina je jiná. Skupina slouží také jako poradna a můžete tam kdykoliv vložit gratis dotaz.

Chcete? Domluvte si svou individuální konzultaci a já se Vám budu věnovat během "našeho času" a nebo využijte skupinu, která byla k tomuto účelu vytvořena. Pokud tedy máte nějaký obecný dotaz, ptejte se kdykoliv ve skupince "hit zdraví" zdarma (ostatní konzultace jsou placenou službou).

Při vzniku histaminové intolerance, nesnášenlivostí, alergií, trávicích problémů aj. by postižení měli nejdříve kontaktovat lékaře a současně upravit svůj jídelníček, životní styl a mysl.

HIT negativně působí na kvalitu života postiženého, ale i jeho rodiny, včetně omezeného společenského života, cestování a stresujících návštěv veřejného stravování. HIT problémy mají mnoho tváří. Někdy se objeví nadýmání a průjem, migréna, jindy jsou reakce organismu opožděné a příznaky zcela různorodé. Od kožních potíží, přes migrény až ke zvýšené únavnosti. Diagnostika je obtížná, endoskopická vyšetření často odpověď dát neumí, biochemické laboratorní testy, vyjma celiakie, není spolehlivé ani podstatné. Co dál? Modlit se? 

Poškozenou sliznici střeva je potřeba neustále "dotovat" klíčovými živinami. Tj. vyvážený jídelníček a v něm chronicky známé vitamíny, minerální látky, antioxidanty, enzymy, vláknina, přírodní probiotika, zdravé tuky atd.. Ze stravy je nutné vyškrtnout všechny faktory, které podporují nezdravý životní styl (alkohol, kouření, přebytek lepku, masa z velkochovů a mléčných výrobků, polotovary, sladkosti a další). Dále doporučuji vyřadit potraviny s vysokým obsahem histaminu (většina postižených lidí histamin nesnáší). Při správné diagnóze, a tak i komplexně nastavené dietě musí dojít k ústupu příznaků! Neúspěch diety HIT sice nevylučuje, ale výrazně zpochybní. To není omluva, ale Vaše výzva. Ve skutečnosti je dodržování důsledné (eliminační) diety velmi komplikované (v krajním případě nemožné). Přísná dieta by se neměla držet déle než 4 - 6 týdnů (pod dohledem lékaře). Necílené, neopodstatněné dlouhodobé omezení mohou člověka poškodit. Je nutné důsledně sledovat nejen přísun základních živin (tuky, cukry, bílkoviny), ale i vitamínů, minerálů a stopových prvků. Věděli jste, že enzym DAO je závislý na konkrétních vitamínech, minerálech a má tedy smysl zvýšit příjem těchto prvků. 

|Voltaire| "Rozhodl jsem se být šťastný, protože je to dobré pro mé zdraví."

Byla jsem pacientkou, které byla na základě krevních testů přidělena "histaminová intolerance". Člověk, který se v problematice HIT moc neorientuje, může skončit velmi špatně a takových pacientů je dnes velmi mnoho. Proč? Nálepka histaminové intolerance přivodí zbytečnou eliminaci důležitých potravin (živin), neustálý STRACH něco jíst, negativní vztah k jídlu i svému JÁ, následně sebelítost a klidně i psychické problémy.

Jaká byla má cesta k uzdravení? Vedla přes mnohá uvědomění, změnu životního stylu, nastavení vyváženého výživového plánu včetně nezastupitelné řízené suplementace, studia zahraničních vědeckých prací, odborné literatury, stránek báječné histaminové Kašulky, absolvování mnoha kurzů až po vytvoření vlastní praxe a odhodlání pomáhat ostatním lidem. Dnes nabízím pomoc obyčejným lidem, ale také spolupracuji s řadou lékařů a terapeutů. 

Konzultace nenahrazují lékařskou péči!

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ (!) nejsem lékařka, neléčím nemoci, jsem celostní poradkyní a průvodkyní, která Vás nasměruje na cestu, ale vykročit na ni musíte sami. Nenesu žádnou odpovědnost za Vaše jednání, myšlení a životní styl.