Nejen individuální vlastnosti, jako je barva kůže, váha těla a životní podmínky, zvyšují riziko nedostatečného stavu vitamínu D. Ovlivňují jej také různá životní stádia. Níže najdete nejdůležitější skupiny náchylné na riziko nízkého stavu vitamínu D. Skupiny náchylné na riziko nízké hladiny vitamínu D, kterým by prospěly potravinové doplňky:

  • Kojenci, malé děti a teenageři, kteří tráví venku málo času.
  • Těhotné a kojící ženy.
  • Lidé starší 65 let (jak stárneme, omezuje se schopnost kůže produkovat vitamín D).
  • Lidé s tmavším odstínem pleti (Asiaté, Afričané, Afro-karibští lidé a lidé původem ze Středního východu, kteří žijí v severních klimatických podmínkách).
  • Lidé, kteří si při pobytu venku zakrývají většinu kůže.
  • Lidé žijící na severu a vystavující se slunečnímu záření, které ale není dostatečně silné na to, aby v kůži vyvolalo syntézu vitamínu D.
  • Každý, kdo tráví na konci jara a léta málo času venku (pracovníci z domu, obchodu nebo kanceláře, pracovníci na noční směny atd.).
  • Lidé žijící a pracující v oblastech s vysokou úrovní znečištění ovzduší.  

Jak mohu získat vitamín D?

Vždy je důležité soustředit se na hlavní zdroj vitaminu D a tím je sluneční záření (pozor však na krémy s UV filtrem). Vitamín D je také obsažen v pár potravinách, jako je losos, sardinky, sleď a makrely, červené maso, játra a vaječné žloutky. Mezi rostlinné zdroje patří houby. Dále fortifikované potraviny, oleje a rostlinné tuky. Ale obsah vitamínu D v naší každodenní stravě je příliš nízký na to, aby splnil minimální požadavky.  

Studie Státního zdravotního ústavu Brno z roku 2017 udává, že jen 1 % naší populace ve věku od 18 - 90 let dokáže doplnit vitamin D z běžné stravy. Proto vím, že potřebuji kvalitní doplněk stravy. Zcela přírodní a takový doplněk stravy, který musí obsahovat vitamin D3 (nejaktivnější forma).

Lepší zdraví je dynamický proces

Vitamín D v potravinových doplňcích nikdy nepůsobí stejně jako přirozený vitamín D a je třeba provést více výzkumů ke zjištění nejen potřebné a účinné hladiny vitamínu D v těle, ale také k rozpoznání účinnosti potravinových doplňků s vitamínem D. To je obor, kterému se při osobních konzultacích opravdu detailně věnuji.

Nezapomeň sledovat svůj stav pomocí přetestování každé čtyři měsíce, abys si podle toho mohl/a upravit svůj výživový plán. 

OBJEV SE MNOU SKANDINÁVSKOU VÝŽIVU ZALOŽENOU NA TESTOVÁNÍ