PROBIOTIKA
Probiotika jsou v kurzu a já se nemohu se ubránit dojmu, že právě tato skupinka velmi významně podléhá dnešním módním výživovým výstřelkům a marketingovým propagandám.
V současné době jsou probiotika popisována jako samostatné nebo smíšené kultury živých mikroorganismů, které ovlivňují zdraví a navozují příznivější vlastnosti původní mikroflóry.
PROBIOTIKA JSOU ŽIVÝ MIKROBIÁLNÍ DOPLNĚK STRAVY.
Mezi nejdůležitější mechanismy prospěšného působení PROBIO-baktérií patří:
- Podpora vstřebávání látek,
- Produkce organické kyseliny, které vedou ke snížení pH,
- antagonistické působení vůči patogenním mikroorganismům,
- detoxikace organismu,
- podpora trávení bílkovin a cukrů.
Celá problematika používání různých forem BAKTERIÍ je velmi složité a těžko pochopitelné téma. Střevní mikroflóra tvoří nedílnou a významnou součást lidského organismu.
Je tvořena obrovským množstvím bakteriálních kmenů, ale též tzv. Archaey (prokaryota podobná bakteriím), viry, houbami a dalšími mikroorganismy. Střevní mikroorganismy vytvářejí spolu s hostitelským organismem dynamický ekosystém nezbytný pro udržení homeostázy.
Je velmi pravděpodobné, že značná část účinků probiotik na lidský organismus nebyla dosud odhalena.
CO VÍM JISTĚ, KOMUNIKACE STŘEVA A MOZKU JE OBOUSTRANNÁ A ROLE MIKROBIOTY PROKAZATELNÁ!
To je důvod, proč se zdroj probiotik stal takovým byznysem (bohužel). O probiotikách a jejich prospěšnosti se mluví stále více i mezi širokou veřejností. Doporučují je lékaři, lékárníci a z reklam na nás skáčou "zaručené" probiotické přípravky. Ovšem suplementace probiotik v prášku, kapslích, kapkách má i svá úskalí.
Nebudu zde popisovat jednotlivé KMENY, ani problematiku PRAVO a LEVO-točivosti chemických struktur a neblahého dopadu na zdraví, které nesmíš v celém kontextu PROBIOTIK nikdy opomenout.
V lidském organismu se nacházejí obě formy, přirozená je pouze pravotočivá L+. Levotočivé formy nejsou součástí přirozených metabolických pochodů, jsou rychle vylučovány ledvinami a existuje podezření, že jsou pro organismus pouze metabolickou zátěží. Nechci zabíhat do detailů, ale budu raději mířit přímo do terče: Čím více má člověk zkušeností, čím více se učí o fungování lidského těla, dochází k názoru, že umělá probiotika nejsou zatím řešením a ani spásou pro lidstvo.
To co bude fungovat jednomu, u druhého nebude mít žádný efekt. Je to jako sázka do loterie. Živé organismy, jejich účinky na člověka, jejich interakce s jinými mikroorganismy, o tom nevíme jako koncoví uživatelé zhola nic. V žádném případě však nechci nikoho odradit. Setkala jsem se s mnoha případy, kdy vhodná volba doplňků stravy lidem výrazně pomohla.
PROCES ROZHODOVÁNÍ
- Vždy si zjisti všechny plusy a mínusy a pak použij zdravý selský rozum.
- Neposlouchej rady v diskuzních fórech, ale řiď se svým vlastním tělem, naslouchej jeho potřebám a reakcím.
SUPLEMENTACE
- Jestliže budeš doplňovat probiotika musíš v takových případech zařadit primárně i zdroje prebiotik, které slouží jako potrava probiotickým kulturám (byl by nesmysl dotovat střevo bakteriemi, když se nemají čím živit).
POSLOUCHEJ TĚLO
- Pokud ti někdo řekne, že probio-výrobek XY je top produkt - pozor, je zde miliarda dalších faktorů, proč u jednoho zabere a u druhého vůbec ne!
Nevím jak vy, ale já si do střev nevidím a tak jedna z možností by možná byla, nechat si udělat důkladné vyšetření mikrobiomu.
Proto je dobré ke správnému zacílení a výběru probio/prebio podstoupit vyšetření stolice, kde se vše podrobně analyzuje. Máš možnost poslat vzorky své stolice do světa. Mikrobiom je neznámá a navíc velká proměnná. Než přijdou výsledky a stanoví se postup na míru, může být prostředí ve střevech už úplně někde jinde.
Problém doplňků stravy s obsahem probiotik = složení, které je orientováno na dodávání monokultur ve VYSOKÝCH MNOŽSTVÍCH = hrozí tělu RIZIKO PORUCHY DIVERZITY střevní mikroflóry, tj. faktor, na kterém u střevního biomu záleží nejvíce!!! (tři vykřičníky)
Protože probiotika obsahují živé kmeny, vyžadují také specifické podmínky na uchování, uskladnění, užívání.
Často se v praxi setkávám s tím, že je s doplňky velmi špatně zacházeno. Víš, že tyto (ne všechny) doplňky se musí uchovávat v chladu? Pokud máš své probio doma při pokojové teplotě. Možná už máš doma krabičku k ničemu.
Na obecné úrovni platí, že kvalita přípravků v lékárnách vykazuje plus mínus podobnou úroveň, podobné kmeny, většinou ty nejrozšířenější. Je to možná jen velký byznys a vaše vyhozené peníze.
Dalším z faktorů, který nesmíš opomenout je forma (tedy kapsle/kapky/prášek atd).
Kapsle jsou vyrobeny z materiálu, který se rozkládá až ve střevním traktu, takže jejich obsah projde kyselým prostředím žaludku a působí až ve střevech (tam kde má působit). Tady narážím na podávání doplňků například malým dětem. U této skupiny (u malých dětí) buď neskutečně opatrná.
Malé dítě (kojenec) nepolkne kapsle a tak máma v dobré víře volí sirup, kapky, prášek rozmíchaný ve stravě. Bohužel ne všechny bakterie v této formě přežívají průchod žaludkem do střevního traktu. Tj. taková aplikace je bohužel bez efektu = neškodí zdraví = možná jen vyhozené peníze.
Pokud by se stalo, že trávicím traktem projdou, mohou (ale nemusí) rozvrátit symbiotickou rovnováhu střevní přirozené mikroflóry. Znáš přesné složení mikrobiomu svého dítěte? Já ne a osobně bych raději neriskovala.
Pokud jsi maminkou malého dítěte tak kojíš, je to ta nejlepší věc na celém světě. Pokud kojíš nejsou probio/prebio vůbec potřeba dětem podávat.
Mateřské mléko obsahuje všechny zdraví prospěšné probiotické bakterie (a také prebiotika, na které se nesmí zapomínat). Při kojení dochází k rychlému osídlení střevní sliznice novorozence prospěšnými bifidogenními bakteriemi a laktobacily.
Na složení mateřského mléka má samozřejmě zásadní vliv strava a životní styl matky. Pokud máš doma dítě s problémy, okamžitě zjednej nápravu také tímto směrem.
PROČ SI PROBIOTIKA Z LÉKÁRNY NEKOUPÍM?
ÚČINNOST
- Mnohé výzkumy ukazují, že některé bakterie používané, jako součást uměle vytvořených kultur, slouží pouze jako zdroj mléčného kvašení a nepřežívají průchod žaludkem do střevního traktu, to znamená, že NEŠKODÍ ZDRAVÍ - minou se však s účinkem.
SYMBIOTICKÁ ROVNOVÁHA
- Jiné výzkumy to rozporují a poukazují na fakt, že určitá část z nich žaludkem projde a rozvrací symbiotickou rovnováhu střevní přirozené mikroflóry.
ŠKODY
- Každá probio-bakterie se bude chovat specificky dle mikroprostředí. Tj. jedna je neškodná u zdravého střeva, ale ta samá v zánětlivém prostředí se začne chovat vysoce zánětlivě (napáchá mnoho škod).
Mám vedle sebe několik různých názorů. Naštěstí jsem to JÁ, kdo velí svému tělu a můžu se sama rozhodnout zda a co, kdy suplementovat. Zda BRÁT něco, co nepřežije a neuškodí, něco co rozhodí rovnováhu, něco co mě podpoří, něco co.... (doplň si sám/sama).
Velmi zajímavým a výrazně inovativním projektem pod vedením Dr. Nony Kuchiny je její kultivace Archaebakterií a patentovaná produkce Dr. Nona. Je mi úplně jedno, že se jedná o komerční záležitost, což jsou koneckonců všechna probiotika, doplňky stravy na pultech obchodů také. Zajímá mě tento druh výzkumu a účinnost Archaey na lidský organismus. Izraelská společnost je na trhu více než 26 let. Nejde tedy o žádný boom, ale o roky prověřený výzkum.
ARCHAEBAKTERIE V HALO-KOMPLEXU™
Archaebakterie je nejstarší linií života na Zemi. Díky izraelské společnosti Dr. Nona jsme schopni jako jedni z mála lidí na světě regenerovat pomocí Archaebakterií (prokaryota podobná bakteriím).
ARCHAEBAKTERIE jsou tak odolné, že s úspěchem přežívají za extrémních přírodních podmínkách (ve vodách s vysokým obsahem soli, Mrtvé moře, horských vřídlech). Lidské tělo má naprosto ideální podmínky pro jejich přežití a následnou péči.
Nenašla jsem zatím žádný jiný čistější, šetrnější a účinnější produkt (kosmetika, doplňky stravy, buněčná výživa), který bych bez obav dala i svému dítěti.
Dr. Nona vždy výborně zabírá tam, kde mi ostatní vždy selhávalo. Každý produkt Dr. Nona je označen certifikací GMP (Good Manufacturing Practise). To mi přináší jistotu a záruku, že výrobek má velmi vysokou úroveň a čistotu. Ctím přírodní zákony, principy, etiku, účinnost, komplexnost, jedinečnost. Produkce Dr. Nona NENÍ TESTOVÁNA NA ZVÍŘATECH A ZÁROVEŇ JE VELMI PŘÁTELSKÁ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ A MÉMU ORGANISMU.
Každý jednotlivý produkt vyniká svou originalitou, vysokou kvalitou a komplexním použitím.
Vždy je naprosto nezbytné zabývat se konkrétním tématem, konkrétním člověkem a důvodem, proč a za jakým účelem chce užívat nějaké potraviny, byliny, doplňky stravy a jaké to jsou (původ, složení, další složky, pojiva, aditiva, účinnost, kombinace, atd..).
Dokonale a možná ještě lépe než s doplňky PROBIO můžeš podpořit svůj organismus (své dítě) pomocí přírodních zdrojů. Ne všechno živé je automaticky probiotické.
JAKÁ JSOU PŘÍRODNÍ PROBIOTIKA?
Probiotika se přirozeně nachází:
- jogurt (pozor pasterizací dochází k vyhubení všech bakterií a to i těch prospěšných),
- kefír,
- kysané zelí, kysaná zelenina, kvašené okurky,
- kimchi,
- bryndza,
- kombucha,
- mateřské mléko,
- natto,
- jablečný ocet,
- tempeh,
- miso a další.
Veškeré informace zde uvedené jsou závěrem mého postoje, kterému předcházelo studium různých zdrojů po mnoho let nazpět (odborné knihy, zdroje na internetu, vědecké studie, komunikace s odborníky v oboru, lékaři, lektory).
Hlavně je to má žitá praxe. To samozřejmě neznamená, že probiotika jsou na nic, jen, že je třeba k tvrzením o jejich prospěšnosti a ještě více k propagaci mnoha probiotických produktů přistupovat s nadhledem, v souvislostech a s daty.