PROBIOTIKA

V současné době jsou probiotika popisována jako samostatné nebo smíšené kultury živých mikroorganismů, které ovlivňují zdraví a navozují příznivější vlastnosti původní mikroflóry. 

PROBIOTIKA JSOU ŽIVÝ MIKROBIÁLNÍ DOPLNĚK STRAVY.

Mezi nejdůležitější mechanismy prospěšného působení PROBIO-baktérií patří:

- podpora vstřebávání látek,

- produkce organické kyseliny, které vedou ke snížení pH,
- antagonistické působení vůči patogenním mikroorganismům,
- detoxikace organismu,
- podpora trávení bílkovin a cukrů.

Celá problematika používání různých forem BAKTERIÍ je velmi složité a těžko pochopitelné téma. Střevní mikroflóra tvoří nedílnou a významnou součást lidského organismu. Je tvořena obrovským množstvím bakteriálních kmenů, ale též tzv. ARCHEY (prokaryota podobná bakteriím), viry, houbami a dalšími mikroorganismy. Střevní mikroorganismy vytvářejí spolu s hostitelským organismem dynamický ekosystém nezbytný pro udržení homeostázy.

Je velmi pravděpodobné, že značná část účinků probiotik na lidský organismus nebyla dosud odhalena.

KOMUNIKACE STŘEVA A MOZKU JE OBOUSTRANNÁ A ROLE MIKROBIOTY PROKAZATELNÁ...

... To je důvod, proč se zdroj probiotik stal takovým byznysem (bohužel). O probiotikách a jejich prospěšnosti se mluví stále více i mezi širokou veřejností. Doporučují je lékaři, lékárníci a z reklam na nás skáčou "zaručené" probiotické přípravky. Ovšem suplementace probiotik v prášku, kapslích, kapkách má i svá úskalí. 

Nebudu zde popisovat jednotlivé KMENY, ani problematiku PRAVO a LEVOtočivosti chemických struktur a neblahého dopadu na zdraví, které nesmíte v celém kontextu PROBIOTIK nikdy opomenout. 

V lidském organismu se nacházejí obě formy, přirozená je pouze pravotočivá L+. Levotočivé formy nejsou součástí přirozených metabolických pochodů, jsou rychle vylučovány ledvinami a existuje podezření, že jsou pro organismus pouze metabolickou zátěží. Nebudu zabíhat do detailů, ale budu raději mířit přímo do terče. Čím více má člověk zkušeností, čím více se učí o fungování lidského těla, dochází k názoru, že umělá PROBIOTIKA NEJSOU ŘEŠENÍM a žádnou spásou. 

To co bude fungovat jednomu, u druhého nebude mít žádný efekt.

Je to jako sázka do loterie. 

V žádném případě však nechci nikoho odradit. Setkala jsem se s mnoha případy, kdy vhodná volba probiotik lidem výrazně pomohla. 

PROCES ROZHODOVÁNÍ

  • Vždy si zjistěte všechny plusy a mínusy suplementace a pak použijte zdravý selský rozum.

SUPLEMENTACE

  • Jestliže budete doplňovat probiotika musíte v takových případech zařadit primárně i zdroje prebiotik, které slouží jako potrava probiotickým kulturám (byl by nesmysl dotovat střevo bakteriemi, když se nemají čím živit).

POSLOUCHEJTE TĚLO

  • Pokud vám někdo řekne, že probio-výrobek XY je top produkt, pozor, je zde miliarda dalších faktorů, proč u jednoho zabere a u druhého vůbec ne! 
  • Neposlouchejte tedy rady v diskuzních fórech, ale řiďte se svým vlastním tělem a naslouchejte jeho potřebám a reakcím.

Nevím jak vy, ale já si do střev nevidím a tak jedna z možností by možná byla, nechat si udělat důkladné vyšetření mikrobiomu. Uvnitř střeva žije nespočet mikroorgansimů. 

Proto je dobré ke správnému zacílení a výběru probio/prebio podstoupit vyšetření stolice, kde se vše podrobně analyzuje. Máte možnost poslat vzorky své stolice do světa. Mikrobiom je neznámá a navíc velká proměnná. Než přijdou výsledky a stanoví se postup na míru, může být prostředí ve střevech už úplně někde jinde. 

Problém doplňků stravy s obsahem probiotik = složení, které je orientováno na dodávání monokultur ve VYSOKÝCH MNOŽSTVÍCH = hrozí tělu RIZIKO PORUCHY DIVERZITY střevní mikroflóry, tj. faktor, na kterém u střevního biomu záleží nejvíce!!! (tři vykřičníky) 

Protože probiotika obsahují živé kmeny, vyžadují také specifické podmínky na uchování, uskladnění, užívání. Často se v praxi setkávám s tím, že je s doplňky velmi špatně zacházeno. Věděli jste, že tyto (ne všechny) doplňky musíte uchovávat v chladu? Pokud máte své probio doma při pokojové teplotě. Možná už máte doma krabičku k ničemu.

Na obecné úrovni platí, že kvalita přípravků v lékárnách vykazuje plus mínus podobnou úroveň, podobné kmeny, většinou ty nejrozšířenější. Je to možná jen velký byznys a vaše vyhozené peníze.

Dalším z faktorů, který nesmíte opomenout je forma (tedy kapsle/kapky/prášek atd).

Kapsle jsou vyrobeny z materiálu, který se rozkládá až ve střevním traktu, takže jejich obsah projde kyselým prostředím žaludku a působí až ve střevech (tam kde má působit). Tady narážím na podávání doplňků například malým dětem. U této skupiny (u malých dětí) buďte neskutečně opatrní.

Malé dítě (kojenec) nepolkne kapsle a tak máma v dobré víře volí sirup, kapky, prášek rozmíchaný ve stravě. Bohužel bakterie v této formě nepřežívají průchod žaludkem do střevního traktu. Tj. taková aplikace je bohužel bez efektu = neškodí zdraví = vyhozené peníze. Pokud by se stalo, že trávicím traktem projdou, mohou (ale nemusí) rozvrátit symbiotickou rovnováhu střevní přirozené mikroflóry. Znáte přesné složení mikrobiomu svého dítěte? Já NE a osobně bych raději neriskovala.  

Pokud jste maminkou malého dítěte tak kojte, je to ta nejlepší věc na celém světě. 

Pokud kojíte nejsou probio/prebio vůbec potřeba dětem podávat.

Mateřské mléko obsahuje všechny zdraví prospěšné probiotické bakterie (a také prebiotika, na které se nesmí zapomínat). Při kojení dochází k rychlému osídlení střevní sliznice novorozence prospěšnými bifidogenními bakteriemi a laktobacily. Na složení mateřského mléka má samozřejmě zásadní vliv strava a životní styl matky. Pokud máte doma dítě s problémy, okamžitě zjednejte nápravu také tímto směrem. Jsem výživový specialista a osobní kouč, matka dvou synů. 

PROČ SI PROBIOTIKA Z LÉKÁRNY NEKOUPÍM?

ÚČINNOST

  • Mnohé výzkumy ukazují, že některé bakterie používané, jako součást uměle vytvořených kultur, slouží pouze jako zdroj mléčného kvašení a nepřežívají průchod žaludkem do střevního traktu, to znamená, že NEŠKODÍ ZDRAVÍ - minou se však s účinkem.

SYMBIOTICKÁ ROVNOVÁHA

  • Jiné výzkumy to rozporují a poukazují na fakt, že určitá část z nich žaludkem projde a rozvrací symbiotickou rovnováhu střevní přirozené mikroflóry.

ŠKODY

  • Každá probio-bakterie se bude chovat specificky dle mikroprostředí. Tj. jedna je neškodná u zdravého střeva, ale ta samá v zánětlivém prostředí se začne chovat vysoce zánětlivě (napáchá mnoho škod).

Mám vedle sebe několik různých názorů. Naštěstí jsem to JÁ, kdo velí svému tělu a můžu se sama rozhodnout zda a co, kdy suplementovat. Zda BRÁT něco, co nepřežije a neuškodí, něco co rozhodí  rovnováhu, něco co mě podpoří, něco co..

Já si pomoc beru Archeu v Halo-komplexu™.

ARCHEBAKTERIE V HALO-KOMPLEXU™

Archebakterie je nejstarší linií života na Zemi. Díky izraelské společnosti Dr. Nona jsme schopni jako jedni z mála lidí na světě regenerovat pomocí Archebakterie. 

ARCHEBAKTERIE jsou tak odolné, že s úspěchem přežívají za extrémních přírodních podmínkách (ve vodách s vysokým obsahem soli, Mrtvé moře, horských vřídlech). Lidské tělo má naprosto ideální podmínky pro jejich přežití a následnou péči. 

Nenašla jsem zatím žádný jiný čistější, šetrnější a účinnější produkt, který bych bez obav dala i svému dítěti. Dr. Nona vždy výborně zabírá tam, kde mi ostatní selhává. Každý produkt Dr. Nona je označen certifikací GMP (Good Manufacturing Practise). To mi přináší jistotu a záruku, že výrobek má velmi vysokou úroveň a čistotu. Ctím přírodní zákony, principy, etiku, účinnost, komplexnost, jedinečnost. Produkce Dr. Nona NENÍ TESTOVÁNA NA ZVÍŘATECH A ZÁROVEŇ JE VELMI PŘÁTELSKÁ K ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ A ORGANISMU.

Každý jednotlivý produkt vyniká svou originalitou, vysokou kvalitou a komplexním použitím.

Vždy je naprosto nezbytné zabývat se konkrétním tématem, konkrétním člověkem a důvodem, proč a za jakým účelem chce suplementovat produkty a jaké to jsou (původ, složení, další složky, pojiva, aditiva, účinnost, kombinace, atd..). Nic nelze vytrhávat z kontextu. 

Dokonale a možná ještě lépe než s doplňky PROBIO můžete podpořit svůj organismus (své dítě) pomocí přírodních zdrojů.

JAKÁ JSOU PŘÍRODNÍ PROBIOTIKA? 

Probiotika se přirozeně nachází v:

  • jogurt (pozor pasterizací dochází k vyhubení všech bakterií a to i těch prospěšných), 
  • kefír, 
  • kysané zelí, kysaná zelenina, kvašené okurky,
  • kimchi, 
  • bryndza, 
  • kombucha, 
  • mateřské mléko,
  • natto,
  • jablečný ocet,
  • tempeh,
  • miso a další.

Veškeré informace zde uvedené jsou závěrem mého postoje, kterému předcházelo studium různých zdrojů po mnoho let nazpět (odborné knihy, zdroje na internetu, vědecké studie, komunikace s odborníky v oboru, lékaři, lektory). Hlavně je to má žitá praxe. Nenavádím nikoho k žádnému fanatickému jednání. Vždy doporučuji konzultaci zdravotního stavu s lékařem.

ŽIVÁ SÍLA MRTVÉHO MOŘE

KONTAKTUJTE MĚ