ROSTLINNÉ ZDROJE OMEGA3

22.04.2021

Jsou rostlinné zdroje Omega 3 dostačující? 

Mastné kyseliny, jimž jsou tuky tvořeny, patří mezi esenciální živiny. Tedy látky nezbytné pro lidské zdraví, jenž si tělo nedokáže vytvořit a získává je ze stravy. Velice často pracuji s veganskými jídelníčky a i když klienti užívají rostlinné Omega-3. Na první pohled skvělé potraviny, ale a výrobky z nich (přírodní doplňky stravy), bohužel tyto rostlinné oleje neobsahují důležité EPA, DHA

Rostlinné zdroje Omega 3 mastných kyselin: Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obvykle obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA).
Rostlinné zdroje Omega 3 mastných kyselin: Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obvykle obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA).

V rostlinné stravě Omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA a EPA rozhodně nehledej, nenacházejí se tam! Rostliny obsahují Omega 3 ALA "PREKUROZR". ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to.

PROTO JE DŮLEŽITÉ SUPLEMENTOVAT KVALITNÍ RYBÍ OLEJ. Tedy pokud ve svém každodenním jídelníčku nemáš dostatečně velkou porci ryb, mořských živočichů. 

Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA). ALA není v těle tak aktivní a musí se konvertovat na dvě další formy Omega 3 mastných kyselin - kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenová (DHA), aby poskytovala stejné účinky.

Omega 3 mastné kyseliny obsahují zásadní a pro život důležité látky:

  • EPA - kyselina eikosapentaenová,
  • DHA - kyselina dokosahexaenová.

Tyto živiny jsou klíčové, dají se získat i ze zdravých potravin, ale ne všichni lidé mají dobře poskládaný jídelníček a ve stravě dostatek zejména EPA a DHA.

Pod Omega 3 se řadí také kyselina alfa-lipoová - ALA. Tělo si z ní umí vyrobit EPA a DHA, ale ve velmi omezeném množství. Zatímco EPA, DHA se nacházejí hlavně v živočišných zdrojích. ALA se nachází ve větším zastoupení v rostlinných zdrojích.

Obsah ALA v potravinách v pořadí od nejvyššího obsahu ALA:

  • lněná semínka - v praxi 1 lžíce (cca 15 ml) lněného oleje obsahuje 7, 26 g ALA (záleží však na druhu oleje)
O lněném oleji a semínkách všichni dobře vědí, že jsou báječným zdrojem Omega-3 mastných kyselin |prekurzor ALA: ALA se musí ještě v těle přeměnit na Omega-3 EPA a DHA|. Ne každý len obsahuje více prekurzoru ALA jako prozánětlivých Omega-6. Je dokázané, že pokud nemáš dostatečný příjem EPA a DHA na denní bázi (tj. index a poměr Omega-3 v membránách bude jednoznačně nedostatečný) budeš vystaven/a riziku chronického zánětu. 

Ve své praxi se setkávám s mnoha zdravě stravujícími se klienty, kteří se pohybují v rozmezí 35:1 na 50:1 (Omega6:3) z důvodu znevýhodněné konverze. Proto pokud si chceš skutečně zajistit, že ve tvých buněčných membránách bude dostatek EPA a DHA, spoléhej se na pravidelný příjem ryb nebo rybího tuku / za mě BalanceOil | Zinzino|. 

Lněná samínka mají mnoho benefitů a zařaď si je do svého jídelníčku i ty. Před konzumací je pomel a případně je můžeš na krátkou dobu uskladnit ve tmě a chladu, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení cenných Omega-3 mastných kyselni |ALA|. 

  • chia semínka
  • vlašské ořechy
  • řepkový olej a další
Význam Omega-3 mastných kyselin je zásadní. Hlavně ty s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou EPA a DHA. Ovlivňují desítky procesů v našem organizmu na úrovni buněk. Potřebujeme je od narození až do stáří. Existuje laboratorní diagnostika z malé kapky kapilární krve z prstu. Z té se dá zjistit, jak na tom tělo je, jaké je složení buněčných membrán a jak se tělo chová. Zda má tendenci k rozvoji prozánětlivých procesů, které vedou k mnohým problémům na úrovni hmotného těla. Vhodnou dietou a životosprávou je pak možné stav těla postupně zlepšovat. Zlepšení se obvykle dostaví asi za půl roku. Stojí za to o své tělo pečovat! Co si o tom myslíš? 

ALA - také známá jako kyselina alfa-linolenová = neaktivní forma Omega-3 

Musí být přeměněna tělem na EPA A DHA, aby mohla být využita. 

Míra konverze je neuvěřitelně nízká, což si většina lidí neuvědomuje (nevědí). Takže pokud jde o typy Omega-3, které jsou nejužitečnější pro tělo a výživu, hledáme v jídelníčku (v doplňcích stravy) důležité DHA a EPA (mořské řasy a divoce žijící ryby, výtažky z řas).

Pokud nedoplníš EPA, DHA rybím olejem či veganským doplňkem (výtažek z řas) a nebo nezískáš EPA, DHA z přirozené stravy, je velmi pravděpodobné, že nevytvoříš vhodné podmínky pro své hmotné tělo a jeho bezchybné fungování. 

Sama bych všem z celého srdce přála, aby vyvážená, pestrá a průmyslově nezpracovaná strava dodávala veškeré důležité živiny a látky ke správnému fungování těl, spokojenosti a zdraví. Bohužel praxe je jiná. 

Jako výživový poradce, dělám detailní rozbory jídelníčků u různě se stravujících lidí a deficit Omega 3 (nevyvážený poměr Omega 6:3) je velmi závažným problémem většiny z nich. 

Vhodně zvolený doplněk stravy s Omega-3 doplňuje nejen "vzniklý deficit" ale i deficit, který má člověk ve stravě dlouhodobě. Doporučuji i tobě: Detailní rozbor jídelníčku a tvé krve. Ráda ti tuto službu zprostředkuji včetně vysoce kvalitního a nezávislého testu na zjištění poměru Omega6:3. Být v obraze je nesmírně důležité. 

Omega 3 mastné kyseliny jsou tuky, které všichni potřebujeme pro správný chod organismu, nejsme však schopni vyrobit si tyto tuky v těle, a proto je musíme přijímat v potravě. 

V dnešní době se však zřídkakdy stává, že jsme schopni doporučenou dávku těchto polynenasycených mastných kyselin přijímat v naší každodenní stravě, a tak se Omega 3 doplňky stravy stávají oblíbenou nezbytností. 

ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou nižší než 15%.
ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou nižší než 15%.

OMEZENÁ PŘEMĚNA

ALA může konvertovat |přeměnit se| na EPA a potom na DHA, avšak míra konverze je neuvěřitelně nízká (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou 0,5 - 15%. Konverze |ALA| EPA a DHA se liší v závislosti na genotypu |polymorfismy ve FADS1 a FADS2|. Pokud chceš chceš vědět, jak účinný ALA konvertor na EPA a DHA máš, vyzkoušej analýzu DNA. 

Pro mě je zatím konzumace přímo z ryb a mořských plodů (doplňků výživy) jediným praktickým způsobem, jak navýšit hladinu těchto mastných kyselin v těle. 

Pokud chceš používat pouze rostlinné zdroje Omega3 v potravě, je poměrně těžké stanovit normy a doporučení. 

V případě, kdy využíváš doplňky stravy s DHA a EPA (rybí tuk, vegan verze), nemusí tě konverze (a tedy i poměr mezi přijímanou LA:ALA) ALA vůbec trápit, protože dostáváš hotové kyseliny, které tělo přímo využívá. Transformace ALA na DHA a EPA v těle je velmi individuální a měla by se kontrolovat rozbory krve! Proto velmi ráda pracuji s vysoce kvalitními BalanceTesty.  

Efektivitu konverze snižuje také vysoký příjem Omega 6 mastných kyselin, kouření, chronické nemoci (jako cukrovka, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a další). I proto patří Omega-3 NMK mezi jednu ze živin, jejichž příjmu je nanejvýš vhodné věnovat pravidelnou pozornost.

Zdroje: 

OBJEV SKANDINÁVSKOU VÝŽIVU ZALOŽENOU NA TESTOVÁNÍ