ROSTLINNÉ ZDROJE OMEGA3

22.04.2021

Jsou rostlinné zdroje Omega 3 dostačující? 

Mastné kyseliny, jimž jsou tuky tvořeny, patří mezi esenciální živiny. Tedy látky nezbytné pro lidské zdraví, jenž si tělo nedokáže vytvořit a získává je ze stravy. 

Velice často pracuji s vegetariánskými, veganskými jídelníčky a i když klienti užívají rostlinné Omega-3 (na první pohled skvělé potraviny) a výrobky z nich, bohužel tyto rostlinné oleje neobsahují důležité EPA, DHA

Rostlinné zdroje Omega 3 mastných kyselin: Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obvykle obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA).
Rostlinné zdroje Omega 3 mastných kyselin: Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obvykle obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA).

V rostlinné stravě Omega-3 nenasycené mastné kyseliny DHA a EPA rozhodně nehledej, nenacházejí se tam! Rostliny obsahují Omega 3 ALA "PREKUROZR". ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to.

PROTO JE DŮLEŽITÉ SUPLEMENTOVAT KVALITNÍ RYBÍ OLEJ. Tedy pokud ve svém každodenním jídelníčku nemáš dostatečně velkou porci ryb a mořských živočichů. 

Ze tří hlavních typů Omega 3 mastných kyselin rostlinné zdroje obsahují pouze kyselinu alfa-linolenovou (ALA). ALA není v těle tak aktivní a musí se konvertovat na dvě další formy Omega 3 mastných kyselin - kyselinu eikosapentaenovou (EPA) a kyselinu dokosahexaenová (DHA), aby poskytovala stejné účinky.

Omega 3 mastné kyseliny obsahují zásadní a pro život důležité látky:

  • EPA - kyselina eikosapentaenová,
  • DHA - kyselina dokosahexaenová.

Tyto živiny jsou klíčové, dají se získat i ze zdravých potravin, ale ne všichni lidé mají dobře poskládaný jídelníček a ve stravě dostatek zejména EPA a DHA.

Pod Omega 3 se řadí také kyselina alfa-lipoová - ALA. Tělo si z ní umí vyrobit EPA a DHA, ale ve velmi omezeném množství. Zatímco EPA, DHA se nacházejí hlavně v živočišných zdrojích. ALA se nachází ve větším zastoupení v rostlinných zdrojích.

Obsah ALA v potravinách v pořadí od nejvyššího obsahu ALA:

  • lněná semínka - v praxi 1 lžíce (cca 15 ml) lněného oleje obsahuje 7, 26 g ALA (záleží však na druhu oleje)
O lněném oleji a semínkách všichni dobře vědí, že jsou báječným zdrojem Omega-3 mastných kyselin |prekurzor ALA: ALA se musí ještě v těle přeměnit na Omega-3 EPA a DHA|. Ne každý len obsahuje více prekurzoru ALA jako prozánětlivých Omega-6. Je dokázané, že pokud nemáš dostatečný příjem EPA a DHA na denní bázi (tj. index a poměr Omega-3 v membránách bude jednoznačně nedostatečný) budeš vystaven/a riziku chronického zánětu. 

Ve své praxi se setkávám s mnoha zdravě stravujícími se klienty, kteří se pohybují v rozmezí 35:1 na 50:1 (Omega6:3) z důvodu znevýhodněné konverze. Proto pokud si chceš skutečně zajistit, že ve tvých buněčných membránách bude dostatek EPA a DHA, spoléhej se na pravidelný příjem ryb nebo rybího tuku / za mě BalanceOil | Zinzino|. 

Lněná samínka mají mnoho benefitů a zařaď si je do svého jídelníčku i ty. Před konzumací je pomel a případně je můžeš na krátkou dobu uskladnit ve tmě a chladu, aby nedošlo ke zbytečnému znehodnocení cenných Omega-3 mastných kyselni |ALA|. 

  • chia semínka
  • vlašské ořechy
  • řepkový olej a další
Význam Omega-3 mastných kyselin je zásadní. Hlavně ty s dlouhým řetězcem, známé pod zkratkou EPA a DHA. Ovlivňují desítky procesů v našem organizmu na úrovni buněk. Potřebujeme je od narození až do stáří. Existuje laboratorní diagnostika z malé kapky kapilární krve z prstu. Z té se dá zjistit, jak na tom tělo je, jaké je složení buněčných membrán a jak se tělo chová. Zda má tendenci k rozvoji prozánětlivých procesů, které vedou k mnohým problémům na úrovni hmotného těla. Vhodnou dietou a životosprávou je pak možné stav těla postupně zlepšovat. Zlepšení se obvykle dostaví asi za půl roku. Stojí za to o své tělo pečovat! Co si o tom myslíš? 

ALA - také známá jako kyselina alfa-linolenová = neaktivní forma Omega-3 

Musí být přeměněna tělem na EPA A DHA, aby mohla být využita. 

Míra konverze je neuvěřitelně nízká, což si většina lidí neuvědomuje (nevědí). Takže pokud jde o typy Omega-3, které jsou nejužitečnější pro tělo a výživu, hledáme v jídelníčku (v doplňcích stravy) důležité DHA a EPA (mořské řasy a divoce žijící ryby, výtažky z řas).

Pokud nedoplníš EPA, DHA rybím olejem či veganským doplňkem (výtažek z řas) a nebo nezískáš EPA, DHA z přirozené stravy, je velmi pravděpodobné, že nevytvoříš vhodné podmínky pro své hmotné tělo a jeho bezchybné fungování. 

Sama bych všem z celého srdce přála, aby vyvážená, pestrá a průmyslově nezpracovaná strava dodávala veškeré důležité živiny a látky ke správnému fungování těl, spokojenosti a zdraví. Bohužel praxe je jiná. 

Jako výživový poradce, dělám detailní rozbory jídelníčků u různě se stravujících lidí a deficit Omega 3 (nevyvážený poměr Omega 6:3) je velmi závažným problémem většiny z nich. 

Vhodně zvolený doplněk stravy s Omega-3 doplňuje nejen "vzniklý deficit" ale i deficit, který má člověk ve stravě dlouhodobě. Doporučuji i tobě: Detailní rozbor jídelníčku a tvé krve. Ráda ti tuto službu zprostředkuji včetně vysoce kvalitního a nezávislého testu na zjištění poměru Omega6:3. Být v obraze je nesmírně důležité. 

Omega 3 mastné kyseliny jsou tuky, které všichni potřebujeme pro správný chod organismu, nejsme však schopni vyrobit si tyto tuky v těle, a proto je musíme přijímat v potravě. 

V dnešní době se však zřídkakdy stává, že jsme schopni doporučenou dávku těchto polynenasycených mastných kyselin přijímat v naší každodenní stravě, a tak se Omega 3 doplňky stravy stávají oblíbenou nezbytností. 

ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou nižší než 15%.
ALA může konvertovat /přeměnit se/ na EPA a potom na DHA, avšak konverze je velmi omezená (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou nižší než 15%.

OMEZENÁ PŘEMĚNA

ALA může konvertovat |přeměnit se| na EPA a potom na DHA, avšak míra konverze je neuvěřitelně nízká (!) pozor na to. Uváděné hodnoty jsou 0,5 - 15%. Konverze |ALA| EPA a DHA se liší v závislosti na genotypu |polymorfismy ve FADS1 a FADS2|. Pokud chceš chceš vědět, jak účinný ALA konvertor na EPA a DHA máš, vyzkoušej analýzu DNA. 

Pro mě je zatím konzumace přímo z ryb a mořských plodů (doplňků výživy) jediným praktickým způsobem, jak navýšit hladinu těchto mastných kyselin v těle. 

Pokud chceš používat pouze rostlinné zdroje Omega3 v potravě, je poměrně těžké stanovit normy a doporučení. 

V případě, kdy využíváš doplňky stravy s DHA a EPA (rybí tuk, vegan verze), nemusí tě konverze (a tedy i poměr mezi přijímanou LA:ALA) ALA vůbec trápit, protože dostáváš hotové kyseliny, které tělo přímo využívá. Transformace ALA na DHA a EPA v těle je velmi individuální a měla by se kontrolovat rozbory krve! Proto velmi ráda pracuji s vysoce kvalitními BalanceTesty.  

Efektivitu konverze snižuje také vysoký příjem Omega 6 mastných kyselin, kouření, chronické nemoci (jako cukrovka, metabolický syndrom, vysoký krevní tlak a další). I proto patří Omega-3 NMK mezi jednu ze živin, jejichž příjmu je nanejvýš vhodné věnovat pravidelnou pozornost.

Zdroje: 

OBJEV SKANDINÁVSKOU VÝŽIVU ZALOŽENOU NA TESTOVÁNÍ