HISTAMINOVÁ INTOLERANCE | VAŘENÍ, OHŘÍVÁNÍ, SKLADOVÁNÍ

  • Co mohu jíst, když mám diagnózu "histaminová intolerance"? 
  • Jak mám vařit a jak se při HIT správně stravovat?
  • Mohu si ohřívat jídlo? A jak je to se zamrazením potravin?
  • Jak staré jídlo mohu jíst? 
  • Jak skladovat nakoupené potraviny? 
  • Proč já? Proč mám tu nejhorší nemoc a omezení, které vůbec může existovat?
Vaření, ohřívání, skladování potravin při histaminové intoleranci.
Vaření, ohřívání, skladování potravin při histaminové intoleranci.

Nepleťte si pojmy s dojmy, dejte sbohem nezdravému, neřízenému životnímu stylu a nastolte rovnováhu ve svém životě a to na všech úrovních. 

Histaminová intolerance je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle!

Proto Vaším hlavním úkolem musí být: 

  • výběr pestré, čerstvé a kvalitní stravy, která Vám zajistí všechny důležité látky pro správnou funkci enzymů a podpoří Váš mikrobiom, protože ve střevech (při HIT) sídlí nejčastěji jádro pudla.

Histaminová intolerance je báječná informace o tom, že je na čase přemýšlet: 

  • o sobě, o životě, o psychosomatice, o kvalitě potravin, o tom, co vkládáte do svých úst, jak jíte, jak nakupujete, jak umíte vařit, spát, hýbat se, dýchat atd.. Trvejte na odhalení a diagnostikování skutečné příčiny histaminové intolerance. Více o příčinách histaminové intolerance se dozvíte u svého lékaře popř. pár skromných typů přidávám na svůj blog a FCB.

Důležité je pochopit základní pojmy:

  • Co je to histamin, 
  • jak a kdy se tvoří histamin,
  • jak funguje lidské tělo 
  • a jak mohu přirozenou cestou nastolit rovnováhu.

Mezi širokou veřejností, ale bohužel i v lékařské praxi kolují neuvěřitelné historky a fámy: "Jídlo se nesmí konzumovat po vychladnutí, že histaminik nesmí vařit, ohřívat... 

Vždyť lidé, ale i i ty nebohé enzymy fungují jen za určitých podmínek!

Každý jsme z jiného těsta. Každý reaguje jinak, často vůbec ne na histamin, ale na potraviny obecně, na stres a psychiku, nedostatek spánku, pohybu atd..
Každý jsme z jiného těsta. Každý reaguje jinak, často vůbec ne na histamin, ale na potraviny obecně, na stres a psychiku, nedostatek spánku, pohybu atd..

Každé vaření při histaminové intoleranci začíná výběrem a nákupem kvalitních potravin

S nálepkou histaminové intolerance se člověk hroutí, když zjistí, co všechno nesmí. Je smutné, že obecně vnímáme pouze ty negativní informace a už se nesoustředíme na pozitiva a bonusy. Nebojte se, vše je dočasné. Poradím Vám, co jíst a co ne. Kdy a jak pomalu, postupně přidávat do jídelníčku zpočátku zakázané potraviny. 

  • Nevzdávejte se nikdy bez boje, nenechte se odbýt autoritami,
  • trvejte vždy na důkladném vyšetření, vysvětlení pojmů a všech výsledků (máte na to právo).
  • Pokud nemáte hlubší znalosti a praktické zkušenosti, vyhledejte odbornou pomoc. 
  • Přidat se můžete také do mé uzavřené skupinky na Facebooku zde

Jsem certifikovaná výživová poradkyně, která měla tu čest vypořádávat se s histaminovou intolerancí u svého malého syna a postupně slepovat i tu svou HIT nálepku. Osobní zkušenosti jsou tou nejlepší cestou k poznání skutečné reality. Řídím se zásadami správného, kvalifikovaného a etického poradenství a hlavně žiji to, co učím.

Kvalita VŽDY na první místě

Logicky, pokud chci kvalitní (nízkohistaminový) pokrm, potřebuji k tomu kvalitní (nízkohistaminové) suroviny. POTRAVINY ČERSTVÉ A TÉ NEJVYŠŠÍ KVALITY. 

KVALITA VŽDY NA PRVNÍM MÍSTĚ

Myslím si, že nikdo není tak bohatý, aby si mohl kupovat levné a nekvalitní potraviny

A nikdo není tak chudý, aby se nemohl stát zdravějším. 

Skutečný problém není HISTAMIN V POTRAVINÁCH A PŘIPRAVENÉM JÍDLE, ale fakt, že používáte nevhodné, nekvalitní potraviny, šílené kombinace, monotónní a omezený jídelníček bez základních živin (vitamíny, minerály, antioxidanty), polotovary a chemický odpad, který na trh přinášejí výrobci, supermarkety a dnešní zrychlená doba. Nebudu Vám mazat med okolo pusy, ale doporučím každému vlastní stravu, kdy víte, co do svých úst vkládáte. Jaký je úkol správného jídelníčku? To se dozvíte zde. Máte někde mezery, kontaktujte mě zde.

HISTAMIN V POTRAVINÁCH


S čím člověk zachází s tím také schází 

Pokud pracuji s nekvalitní potravinou s vysokým obsahem histaminu - bude pro mě nevhodná a bude obsahovat histamin a další biogenní aminy, které se tam dostaly při procesu zrání, kvašení, při nevhodné úpravě, nešťastným skladováním... Pak je bezpředmětné, kdy a jak takové jídlo jím, vystavuji jednoznačně svůj organismus možné negativní reakci. 

Nejvíce histaminu mají fermentované, tedy kvašené potraviny (kysané zelí, víno, pivo aj.). 

ČLOVĚK NENÍ POPELNICE

Základ je vyřazení všech polotovarů, vyhnout se chemii, konzervantům (čtěte etikety!), plísním a pracovat se skutečnými a blahodárnými zdroji potravin. Existuje široké spektrum potravin, které mohou splňovat zároveň kritéria kvality, nízkého výskytu histaminu i dalších zdravotních benefitů. Každý si musí sám ohlídat, kolik a čeho jí, a hlavně, jaké látky jeho pokrm obsahuje a v jakém množství. Vyšší hladiny histaminu se přisuzují mikrobiální kontaminaci. Víme, že každá bakterie, aby se mohla množit a přežít, potřebuje určité podmínky (teplotu, živiny). .

ČISTOTA JE ZÁKLAD ZDRAVÍ


Čisté tělo, čisté prostory, které obýváte

Zbavte se plísní a pusťte se do úklidu. Vyměňte nevhodné nádobí, nástroje a přípravky v kuchyni, koupelně a celé své domácnosti. 

Potraviny vždy důkladně omývejte (ovoce, zelenina, maso), předem namáčejte (luštěniny, sušené ovoce, ořechy, semínka, houby).

ÚPRAVA 

Enzymy i lidé fungují jen za určitých podmínek

Hladina histaminu je proměnná v čase a se může se tedy zvedat i s úpravou potravin (smažení, grilování). 

Histamin se při úpravě pokrmu přesouvá do vodného prostředí (např. při namáčení a správném vaření luštěnin zůstává ve vodě) atd..

POMOC A PŘÍRODNÍ ZDROJE


Používejte bylinky, antioxidanty a přírodní bohatství naší země

Každé malé dítě ví, že byliny působí protizánětlivě, antimikrobiálně a vůbec blahodárně.. Různé extrakty, oleje a výtažky z bylin mohou zabránit tvorbě biogenních aminů.

Více o pomoci (přírodní cestě) při histaminové intoleranci se dozvíte zde.  


MASO

Jíst či nejíst maso? Kolik lidí si už položilo tuto otázku, ať už vědců nebo obyčejných lidí

Pokud chcete konzumovat maso tak pouze z ověřeného zdroje a čerstvé. Zapomeňte na velkochovy! Maso při histaminové intoleranci se používá nejčastěji králík, hovězí, kuřecí, ale i například zvěřina a čerstvá ryba. 

LEPEK


Lepek je histaminový liberátor

Omezení konzumace velkého množství lepku v běžném každodenním jídelníčku je dobrou volbou (nepotřebujete rohlíky, bagety, těstoviny snídat, obědvat i večeřet), ale pokud nemáte potvrzenou celiakii, přecitlivělost na lepek - není důvod striktní eliminace lepkových potravin. 

ROSTLINNÁ STRAVA


Chcete si užívat všechny výhody rostlinné stravy (zdravotní, ekologické, etické), ale nevíte, jak na to? Kontaktujte mě. Máme k dispozici pestrou nabídku luštěnin, obilovin, ořechů, semen, ovoce, zeleniny, hub, bylinek, koření a výrobků z nich. Můžete si tak připravit nepřeberné množství chutných a výživných jídel, které plně uspokojí vaše chuťové i nutriční potřeby (s výjimkou vitaminu B12). 

Malé shrnutí: HISTAMIN JE TERMOSTABILNÍ! Nemůže být zničen vařením, pečením, chlazením, mrazením. Hladina histaminu v potravinách není stálá. Stoupá v čase mikrobiálních a biochemických procesů. Proto jsou hodnoty histaminu nejmenší v čerstvé potravině a skladování (další úpravy) přispívají k jejímu navýšení. Histamin se nachází v BUŇKÁCH ŽIVOČICHŮ, ALE I ROSTLIN. Proto u histaminové intolerance hraje čas a rychlost důležitou roli

ZABÍT A SNÍST = značka "ideál", ale v běžném životě to není dost dobře možné. Proto pokud chcete konzumovat například masné výrobky, doporučuji najít si kvalitního farmáře (dodavatele), doporučuji zajistit si opravdu čerstvé a čisté maso, které ihned zpracujete. Čím déle necháte maso při pokojové teplotě - tím lepší prostředí pro vývoj mikroorganismů vytvoříte. 

Příklad z praxe: MLETÉ MASO - namletím vytvoříte větší povrch pro růst bakterií. Doporučuji nekupovat mleté maso (vůbec žádné polotovary), ale udělat si sami. Přinesete-li si domů nákup, nikdy ho nenechávejte zbytečně dlouho ležet ladem a skladem. Špatné skladování, dlouhé vystavování potravin při pokojových teplotách má za následek vznik histaminu, ale prosím, nebojte se toho. To co nesníte ihned, můžete zamrazit. Připravte si předem přesné porce do mrazničky. Abyste zachovali nejen čerstvost, ale i vlastnosti potraviny co nejdéle. U mrazení je zapotřebí, aby maso promrzlo co nejrychleji a co do největší hloubky (tj. naporcovat, vložit do sáčku, důkladně odstranit vzduch). Pokud je v sáčku přítomen vzduch, ze zmrazené potraviny uniká sublimací voda. Maso je pak po rozmrazení suché .To je něco málo k mražení masa.

ROZMRAZENÍ - Dle svého zdravého selského rozumu bych opět kladla důraz na rychlost. Protože už vyndáváte z mrazáku naporcované a připravené polotovary, není tedy problém dát je ihned do hrnce a pracovat s tím co máte po ruce. Popř. vložit sáček s masem do horké vody a nechat rychle povolit a pak dále zpracovat. Popř. rozmrazovat přes noc v lednici (nedoporučuji nechávat maso rozmrznout jen tak venku na vzduchu při pokojové teplotě). 

Pokud si přinesete domů nekvalitní rybu (neznáte původ, stáří atd.), nahnilé ovoce/zeleninu a v tom horším případě ještě ošetřené nějakou chemií - nestěžujte si na to, že se Vaše tělo brání. 

Máme zde společného jmenovatele "histamin", ale vůbec to s tématem histaminové intolerance nemusí souviset..

Ranní dávka histaminu je v pohodě, ale stejné jídlo v poledne už je problém. Proč? Protože máte nějaké % DAO enzymu k dispozici, ale pokud ho vyčerpáte (nekvalitní stravou, prodělaným stresem, jinými činnostmi či procesy během dne) tělo bude negativně reagovat. 

Uvařte a chystejte si v klidu zdravý oběd na druhý den, který si můžete v práci ohřát 

Je vědecky prokázáno, že i u potravin, kde je rychlá kazivost se po uvaření netvoří další histamin min. 24 hodin.  U běžných potravin se může interval klidně zvětšovat. Histamin je stabilní látka a je taktéž termostabilní. Zvýšením teploty ho nezničíte, ale ani uměle nevytvoříte. Proto nepanikařte, zdravě se stravujte, zredukujte konzumaci starších jídel a zbytků v lednici (nejste popelnice) a pokud se pohybujete v bezpečné zóně 24 hodin - můžete zůstat v klidu. Možná ve skutečnosti máte DAO enzymu dostatek, ale trpíte nějakou formou alergie, intolerance, nemoci. Pátrejte po odhalení příčin HIT.

Dnes máme k dispozici nové a nové studie, které vyvracejí fakta, že něco je jasně dané. S diagnostikou HIT to není vůbec jednoduché. HIT se diagnostikuje tam, kde si lékaři nevědí rady a přehlíží skutečné příčiny symptomů.  

Histaminová intolerance může být jen dočasnou a krátkodobou záležitostí, kdy dojde k zpomalení či blokaci tvorby DAO enzymu. 

  • Nejčastěji po nějaké nemoci, prodělaná léčba (antibiotika, očkování aj.), 
  • nedostatečná výživa (malnutrice, chybějící vitamíny, minerály),
  • narušená psychika, stres, traumatický zážitek aj.  
Pokud máte potvrzenou a skutečně podloženou histaminovou intoleranci a nebo HIT jako sekundární onemocnění (ABKM, jiné potravinové alergie, potravinové intolerance, SIBO, celiakie, Crohnova choroba aj.) je na čase dát si svůj život, střevo a jídelníček do pořádku. To neznamená, že omezíte svůj jídelníček na pár nutričně chudých potravin (dle pochybných HIT seznamů a dietních směrů). Nikdy se nesmíte dostat do deficitu živin a psychického tlaku, který nemocný člověk prožívá s vyslovenou diagnózou "histaminová intolerance". Po přečtení mých článků zjistíte, že histaminová intolerance vůbec není za trest, ale za odměnu. Nezbláznila jsem se a vy se konečně naučíte sebelásce, správnému stravování, stolování, žití! Přeji Vám dobrou chuť k životu Zdeňka Prušáková Řepová