JÍDELNÍČEK PŘI HISTAMINOVÉ INTOLERANCI

15.08.2020

NEEXISTUJE DOBRÁ A ŠPATNÁ POTRAVINA | ZAKÁZANÁ A POVOLENÁ POTRAVINA

Je to iluze, se kterou se denně setkávám: "Lidé s histaminovou intolerancí často drží zbytečné, nebezpečné diety a točí se v začarovaném kruhu." Jak z toho ven? 

Odstranit chronický zánět, opečovat mikrobiom. Co to znamená v praxi? Existuje velmi jednoduchý systémový přístup: Proti-zánětlivá výživa s cílenou suplementací, se kterou ti moc ráda pomohu. Tvé střevo, imunitní systém, buňky ti poděkují a HIT se vrátí odkud přišla. 

UZDRAVÍŠ SE, KDYZ SE ZMĚNÍ TVÁ MYSL 

K pochopení nemoci je moc důležité : zaměřit se na na myšlenky, psychiku, jednotlivé vzorce chování a jednání. Jistě mi dáš za pravdu, že histaminová intolerance | HIT je jeden z nejnáročnějších výživových směrů:

  • Nenajím se jinde než doma. 
  •  Je to vše založeno na striktním omezování jídelníčku. 
  • Jen stěží narazím na odborníka, který mi dobře poradí.
  • Je to náročný režim pro celou rodinu (prostředí, ve kterém se pohybuji).
  • Vše musím mít čerstvé, kvalitní, v BIO kvalitě a na talíři dobře poskládané....
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE | CELOSTNÍ VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ | FARMAKONUTRIČNÍ PŘÍSTUP | ZDEŇKA PRUŠÁKOVÁ | +420 773 670 306
HISTAMINOVÁ INTOLERANCE | CELOSTNÍ VÝŽIVOVÉ PORADENSTVÍ | FARMAKONUTRIČNÍ PŘÍSTUP | ZDEŇKA PRUŠÁKOVÁ | +420 773 670 306

Sama jsem si tím vším prošla a jsem vděčná za tuto obří zkušenost s různými výživovými směry (HIT, AIP, IF, keto, makrobiotika, bez lepku, mléka, vegan, dělená, protizánětlivá strava atd..), ale dnes už bych do toho nešla!

Dnes lze řešit výživu jinak.

HIT se opravdu (vy)řeší jinak - než striktním omezováním a vyřazováním. Pojď to dělat jinak. Dám ti přesný návod. Napiš mi, řeknu a ukážu ti vše důležité. 

Zhodnocení dopadu dietní zátěže na člověka nesmí být nikdy podceňováno! Internet je plný blábolů, nesmyslných doporučení, informací, kdy jedna vyvrací a trumfuje druhou. Zdraví máme každý jen jedno a dopady dietních přešlapů mohou mít fatální a nevratné následky.

Co je příčinou histaminové intolerance? 

Genetika, stáří, mikrobiom, chemická zátěž, léky, chronický zánět, SIBO, autoimunitní onemocnění atd...

... proto do svého zdravého HIT JÍDELNÍČKU neprodleně zařaď Health Protokol. Jedná se o revoluční koncept buněčné výživy, který vyvinul pan Dr. Paul Clayton PhD. se svým vědeckým týmem. 

  • Střídmost, pravidelnost, protizánětlivé stravování, úprava mikrobiomu,
  • řízená suplementace podložená krevními testy,
  • eliminace problémových potravin,
  • vyváženost v oblasti energetických tendencí - jin a jang,
  • zařazování očistných dnů = půst, IF a další,
  • snaha o netoxickou domácnost.
Symptomy HIT se překrývají s jinými problémy a jsou lehce zaměnitelné. Pozor na to.
Symptomy HIT se překrývají s jinými problémy a jsou lehce zaměnitelné. Pozor na to.

Což takhle přestat hodnotit, kritizovat a stále si na něco stěžovat. Přijmout stav svého organismu a prostředí, ve kterém se nacházíš a začít pracovat na jeho přeměně a regeneraci.  Vše podstatné, co potřebuješ k životu si nosíš uvnitř sebe. 

  • "Lepek není zdravý, říkala to kolegyně v práci." 
  • "Mléko zahleňuje."
  • "Mám histaminovou intoleranci a nesmím si ohřívat jídlo. Asi umřu hlady."
  • "Začnu se vyhýbat tukům, protože potřebuji zhubnout." 
Kam se vytrácí zdravý selský rozum?

Spousta lidí (dietářů, pacientů) nekouká napravo / nalevo a už vůbec na vlastní zdraví, zkus to proto dělat alespoň ty.

Jediné doporučení, které ti mohu poskytnout a které 100% funguje: Vyzkoušej a otestuj si vždy sama vlastní míru tolerance a specifické možnosti svého těla a duše.  Jen tehdy získáš nenahraditelnou vlastní zkušenost, která bude informačně podstatně silnější než třeba můj hlas (při individuálním poradenství), hlas ošetřujícího lékaře, kolegyně, přátel a bude mít schopnost přesvědčit tě definitivně. Žádné seznamy, žádné poučky.

Začni sama u sebe, pracuj na tom, že zvolíš pozitivní přístup a nebudeš svůj den stavět na zákazech, ale na správné volbě a přijetí!

POTRAVINOVÁ RIZIKA PŘI HISTAMINOVÉ INTOLERANCI

histaminová bomba = fermentovaná, kvašená, konzervovaná jídla, polotovary neznámého původu a složení

  • VŠE, CO SE FERMENTUJE A KVASÍ (kysané zelí, nakládaná zelenina, zrající sýry, ocet aj.)

  • ALKOHOL (pivo, červené víno, lihoviny, sekt)

  • Z ŽIVOČIŠNÉ ŘÍŠE (uzeniny včetně šunky, některé druhy masa - kuřecí, vepřové, marinované, vnitřnosti aj.)

  • VEJCE (syrový bílek, který blokuje střevní aktivitu DAO)

  • Z VODNÍ ŘÍŠE (ryby, které nejsou čerstvé, mořské plody, mořské řasy)

  • MLÉČNÉ VÝROBKY (sýry plísňové a zrající sýry, mléko, smetana, kefíry, některé jogurty a zakysané mléčné výrobky)

  • OVOCE (obecně přezrálé ovoce, většina exotického ovoce a citrusů, papája, jahody, ananas, maliny, pomeranč, mandarinka, sušené proslazené ovoce aj.) 

  • ZELENINA (nakládaná zelenina, rajčata, špenát, baklažán/lilek, olivy, avokádo, houby, rukola, kapusta, kyselé zelí, kapusta, cibule aj.) 

  • OSTATNÍ (sójová omáčka, ocet, čokoláda, kakao, kečup, protlak, káva, sladkosti, lepek, kvasnice, aditiva, glutamát, umělá barviva, konzervanty, stabilizátory a další chemické složky)

  • PŠENIČNÉ A JEČNÉ KLÍČKY

  • NÁPOJE (černé, zelené, mátové čaje a zvláště energetické drinky)

  • z OŘECHŮ A SEMEN přednostně vlašský ořech, kešu, slunečnice, lískové

  • z LUŠTĚNIN cizrna a sójové produkty

  • LÉKY (NEJLEPŠÍ MEDICÍNA JE, NAUČIT LIDI, JAK JI NIKDY NEPOTŘEBOVAT)

HISTAMINOVÁ INTOLERANCE je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu.

HISTAMINOVÝ LIBERÁTOR může vést k uvolnění histaminu ze žírných buněk.

  • ALKOHOL - z našich vlastních buněk vyplavuje histamin, kvasný proces a blokace DAO
  • LEPEK
  • VEJCE - vaječný bílek aktivuje žírné buňky (nejvíce v syrovém stavu, ale i po uvaření)
  • VNITŘNOSTI
  • MOŘSKÉ PLODY
  • OŘECHY, SEMÍNKA - slunečnice, kešu, lískové, vlašské
  • AVOKÁDO, CIBULE, FAZOLE, RAJČE

Problém s histaminem by mohl vznikat:

  • Pokud zvolíš nevhodnou potravinu,
  • zvolíš špatný postup při přípravě jídla,
  • budeš prožívat negativní emoce.

Zaměř pozornost výhradně na kvalitu, čerstvost, obsah a složení komplexního jídelníčku. Nikdy se prosím, nedívej na potravinu jen jednostranně. A věř, že histaminová intolerance není za trest!

Jde ti z toho všeho hlava kolem? Poradím ti, potřebuješ na prvním místě: Odstranit zánět z těla (akutní, chronický) a opečovat si mikrobiom. 

Co to znamená v praxi? Proti-zánětlivá, buněčná výživa založená na testování, se kterou ti moc ráda pomohu.

Histaminová intolerance - co budu jíst, co budu pít, budu se ještě někdy stravovat normálně? Položte si raději otázku: "Co je to normální?"
Histaminová intolerance - co budu jíst, co budu pít, budu se ještě někdy stravovat normálně? Položte si raději otázku: "Co je to normální?"

Dieta při histaminové intoleranci 

Žádná přísná dieta by se neměla držet déle než 4 - 6 týdnů bez dohledu lékaře (motiv diagnostický).  

Stejně jako je pestrý náš každodenní život, nabízí se jako vhodné řešení při HIT - pestré, nízko-histaminové stravování, které si individuálně nastaví každý sám. Návodů na internetu je nespočet a doporučuji každému na odrazovém můstku pár dobrých rad a osobních zkušeností: 

  1. Potraviny konzumuj čerstvé - čím čerstvější a kvalitní surovina, tím nižší riziko. Neexistují přesná data ohledně obsahu histaminu v jednotlivých potravinách (ani nemohou). Koncentrace histaminu, i jiných biogenních aminů v potravinách jsou vysoce proměnlivé. 
  2. Domácí vaření - vaření, příprava a vlastní výběr plus nákup kvalitních potravin (čerstvé, BIO). Rizikovější je cokoliv zpracované mimo domov.
  3. Nekonzumovat druhy potravin, které jsou rizikové. 
  4. Nedémonizuj si histamin. HISTAMIN JE DOBRÝ - histamin je látka, která se nachází ve všech živých organismech. Nachází se tedy přirozeně i ve tvém těle. Histamin je uvolňován buňkami těla. Histamin je pro lidský organismus nezbytný, neboť zajišťuje správné fungování mnoha pochodů.
  5. Vyvaruj se stresu a nezdravému životnímu stylu. Vyvíjíš nevědomě tlak na tvorbu histaminu. Zdroj histaminu nepochází jen ze stravy. Největším zdrojem histaminu je člověk sám sobě (jak žije, co používá ve své domácnosti, jak o sebe pečuje, jakou kosmetiku volí, jak myslí). 

  6. Pracuj na odhalení spouštěče problémů. Je důležité vyloučit jiné závažné onemocnění. Spolupracuj s odborníky! Nízko-histaminová dieta není lékem HIT a upnout se dlouhodobě na striktní dietní režimy může být velmi škodlivé (omezení živin a chybějící potřebné makronutrienty a mikronutrienty, kalorický deficit, porucha střevní integrity, trávicí problémy, poruchy příjmu potravy, zbytečná restrikce aj.). 

HIT přináší informaci, zjištění. Omezí tě v běžném životě, přináší množství tělesných, duševních a emočních těžkostí. Ovlivní nejen tebe, ale celé tvé okolí, rodinu, společenský život, sport, koníčky aj. Ale ty se nesmíš nenechat nikdy připravit o radost ze života!

Terapeutická dieta jako nápověda při histaminové intoleranci 

Nedám ti detailní seznam potravin (ten neexistuje). Neřízené a dlouhodobé dietní omezení (hladovění) je spjato s nerovnováhou organismu a s velkými změnami střevní sliznice s dopadem na enzymy (DAO a další). Proto ti nedoporučím ti ani dlouhodobou DIETU, protože dříve či později takové nařízení začneš porušovat (přísnější fáze diet lze držet max. 4-6 týdnů pod dohledem lékaře). 

Mohu ti ukázat cestu a osvědčené postupy vedoucí k cíli.

Doplňky stravy při histaminové intoleranci?

ANO. K odstranění HIT problému a následně k udržení dlouhodobého zdraví, je dobré zařadit a užívat celý "ZDRAVOTNÍ PROTOKOL" (tj. výživa založená ne testování).

Dále pro pochopení a START je dobré zavést eliminační režim a další smysluplné kroky s jejichž pomocí budeš úspěšně bojovat proti zvýšené hladině histaminu, biogenním aminům a možným dalším potížím. Raduj se z každého dne a každého sebemenšího sousta a kroku vpřed.

Na rovinu. Bude se jednat o velkou změnu ve tvých dosavadních návycích. Z jídelníčku je dobré (krátkodobě) vyloučit mnoho potravin a pochutin, na které jsi byla možná zvyklá. Buď důsledná! Strava je častým spouštěčem různých trávicích obtíží a zbavit se jich můžeš například i s pomocí LOW FODMAP protokolu.

Člověk, který začne držet na základě špatné diagnostiky striktní diety, zadělává si na potíže a zdravotní problémy v budoucnu. Pokud si nevíš rady! Neexperimentuj! JDI OKAMŽITĚ K LÉKAŘI a najdi si zkušeného specialistu z řad nutričních terapeutů. Někoho, kdo ti pomůže poskládat vhodný stravovací režim při tvém omezení. 

NEZAMĚŘUJ SVOU POZORNOST NA TO, CO NEMŮŽEŠ, ALE NA TO CO MŮŽEŠ A CHCEŠ. CO CHCEŠ SE SVÝM ŽIVOTEM DĚLAT.

řešení a jídelníček při histaminové intoleranci
řešení a jídelníček při histaminové intoleranci

Vyzkoušela jsi mraky diet? Od té nízko-histaminové, protizánětlivé, eliminační až po FODMAP a další? Bojuješ dlouhodobě s trávicími problémy a symptomy HIT? 

Zvolni teď trochu tempo a začni s aplikací těch nejjednodušších postupů, které jsem pro tebe vypsala do přiloženého obrázku. Pokud se zajímáš o zdravý životní styl, určitě jsi už podobné rady slyšela (ne jednou). Není to klišé a mohu ti ze své vlastní zkušenosti, ale i praxe výživového poradce potvrdit, že toto je rozumná cesta. 

Málokdo si najde čas a prostor, aby začal takto primitivní body do svého denního režimu skutečně aplikovat. Ten kdo se do toho se mnou pustí (dlouhodobě), má vyhráno. Nepotřebuješ žádné zázračné diety, pilulky a věř, že ty nejjednodušší kroky, bývají těmi nejúspěšnějšími. 

Po zjištění diagnózy histaminové intolerance, jsem se dostala do stavu, kdy jsem se bála cokoliv jíst. Po čase se mi místo zlepšení, bohužel několikanásobně zhoršily příznaky a navíc se přidaly i stavy totálního vyčerpání a psychické problémy. 

V únoru jsem se na doporučení kolegyně z práce přidala do Facebookové skupiny HIT ZDRAVÍ, do které mě osobně přivítala Zdenička. V ten okamžik mě zaplavil strašně zvláštní pocit. Nevím, ale asi ta pozitivní energie, kterou okolo sebe Zdeňka šíří je zkrátka boží. Začetla jsem se do jejích příspěvků a nemohla jsem se odtrhnout. Vše dostalo jakoby jiný rozměr. Domluvila jsem si sérii on-line konzultací a sama jsem si zvolila přístup, který mi maximálně vyhovoval (tj. každodenní reporty, pravidelné analýzy jídelníčků, vedení). Světe div se, během jednoho měsíce se mi obrátil život o 180 stupňů. Nebylo to zadarmo, ale stálo to za to. Nebojím se už žádné potraviny, vím, kdy a co jíst. Jak mám správně užívat doplňky stravy. Mé trávicí problémy jsou fuč, ekzémy se stáhly na ústup a hlavně jsem si začala vážit sama sebe. Pravidelně cvičím, každé ráno se na popud Zdeňky otužuji, vyladila jsem svůj pitný režim, který jsem pořád zanedbávala... (M. Němcová)

Vyděšená hlava se snaží zprávu o diagnóze histaminové intolerance pochopit, ale tělo už dávno negativně reaguje (odmítáním děje, strachem). Mít strach je přirozené. Z jedné strany moc chceš znát "PROČ" (svou diagnózu a pojmenovat ty roky trápení a bolestí) a z té druhé, když jí máš, chceš se jí okamžitě zbavit. A co se s ní na chvilku skamarádit? Pochopit, co ti přišla histaminová intolerance ukázat, sdělit a čemu se musíš ještě učit. Není to další dieta a možné poškození střevní integrity například následkem chronického hladovění, ale je to nový a lepší život s novým jídelníček a spokojenost na všech úrovních.

"HIT NÁLEPKA" JAKO ODPOVĚĎ Názvy diagnóz pro mě osobně nemají žádnou velkou váhu. Co člověku řekne pojem "histaminová intolerance"? TO, ŽE SI NĚKDO VŠIML, ŽE MÁŠ ZVÝŠENOU KONCENTRACI DAO (DIAMINOOXIDÁZA) TI JEŠTĚ SAMOTNOU HISTAMINOVOU INTOLERANCI NEMŮŽE POTVRDIT. Čím více pozornosti této nálepce věnuješ, tím méně jsi ochotná zachovat si odstup a přemýšlet o nejdůležitějších faktech problému. Pracuj systematicky na určení skutečné příčiny tvých problémů. Můj HIT je být zdravá a jaký je ten tvůj?

A jak si člověk s biogenními aminy poradí?

Nic není tak složité, jak se na první pohled zdá. Slouží k tomu:

  • enzym diaminooxidáza (DAO), který metabolizuje biogenní aminy pocházející ze stravy (proces uvnitř střeva),
  • enzym histamin-N-methyltransferáza (HNMT), který metabolizuje nitrobuněčný histamin a biogenní aminy.

Jedná se o enzymové mechanismy, které biogenní aminy a histamin degradují. Nemám moc ráda složité pojmy. Odborně a obecně se procesu říká "detoxikace". Aby se mohlo o HIT vůbec jednat, musejí být splněny určité podmínky:

1) symptomy a obtíže (viz. schéma)

2) symptomy a obtíže spojené s orálním příjmem histaminu, jiných biogenních aminů (vyšší příjem) - doporučuji pečlivé vedení potravinového deníku

3) symptomy a obtíže musejí ustoupit na nízko-histaminové dietě (v čase)

4) musejí být vyloučeny jiné možné onemocnění a příčiny (např. specifický imunologický původ, komplikovanější syndrom aktivovaných žírných buněk a další

Ojedinělé nebo různě kombinované projevy organismu nemusí vůbec ještě znamenat histaminovou intoleranci. Pokud se ti nechtějí číst zahraniční studie, věnovala jsem se diagnostice HIT podrobněji zde. Pokud nemáš hlubší znalosti a praktické zkušenosti, vyhledej pomoc. Přidat se můžeš do mé uzavřené skupiny zde

CHCEŠ POMOC A INDIVIDÁLNÍ PŘÍSTUP?