JSOU ZELENÉ SUPERPOTRAVINY OPRAVDU TAK SUPER

19.08.2020

Denně narážím na "ZELENÉ POTRAVINY"

  • mladý zelený ječmen, mladá pšenice, řasy chlorella, spirulina, aloe vera a další technologicky zpracované super potraviny

Zelenáči, legislativně spadají do zvláštní skupiny potravin, určených pro zvláštní výživu. Nemohu se ubránit dojmu, že právě tato skupinka velmi významně podléhá dnešním módním výživovým výstřelkům. Popularita zelených potravin je uměle vyhnána marketingovými strategiemi velkých společností. Zapojte svůj zdravý selský rozum. A pokud Vám budou některá tvrzení o "super potravinách" připadat zavádějící, nereálná a možná i bláznivá. Přemýšlejte proč, hledejte důvěryhodné zdroje, vědecké studie a podklady, které Vám pomohou odhalit skutečnou realitu. 

výhody a nevýhody zelených potravin
výhody a nevýhody zelených potravin

ALOE VERA

Rostlina nesmrtelnosti, rostlina života. Pouštní sukulent a rostlinka, která se stala oblíbeným zdrojem širokého spektra prospěšných účinků. Zelený zázrak a pramen věčného mládí.

Aloe obsahuje: vitamíny - C, E, β-karoten (provitamin A), B-komplex, kyselinu listovou, minerální látky - mangan, měď, zinek, chrom, vápník, fosfor, železo, sodík, draslík, bílkoviny se zastoupením esenciálních aminokyselin, specifické druhy sacharidů, které mají schopnost ovlivňovat nespecifickou imunitu, enzymy atd.

Aloe je tak módní záležitostí, že máme na trhu k dispozici nápoje obsahující bezcenné kousky gelu, navíc slazené fruktózou (nekupujte odpad).

Aloe je velice nenáročná rostlina a krásně vypadá. Z částí listu aloe se získává gel. Pěstuji si doma své vlastní rostlinky a používám čerstvý gel například na poraněnou pokožku. Stačí mi jen kousek listu (gelu) a řezem ho přiložím na postižené místo. Traduje se, že gel z aloe-vera mimo jiného zmírňuje uvolňování histaminu ze žírných buněk. 

Pokud chcete slyšet můj názor. Já v té první (i poslední) řadě preferuji "GEL". Žádné šťávy a jiné chemické koncentráty. Gel ze živé rostlinky mi v běžném životě pomáhá v boji proti bakteriím, virům, plísním a infekcím. Pomáhá mi také při bodnutí hmyzem, mykózách, spálení sluncem a popáleninách.

NEDOPORUČUJE SE VNITŘNÍ POUŽITÍ ALOE BARBADENSIS!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3537128/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/

Aloe vera dle přiložených studií vykázal jasný důkaz karcinogenní aktivity ​​a byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako možný lidský karcinogen.

DETOXIKAČNÍ ÚČINKY ALOE: Pojem detoxikace je příliš široký a zahrnuje velkou škálu metabolických pochodů. ALOE VERA se přisuzují až neuvěřitelné vlastnosti, které zvyšují pravděpodobnost jejího úspěšného prodeje. Nepočítala bych však s žádným wow efektem. Navíc po zveřejnění informací o nevhodnosti vnitřního užití -aloe barbadensis- není na místě hazardovat se zdravím a pouštět se do nějakých větších akcí s aloe výrobky. 

Sama jsem se v praxi setkala s výraznou alergickou reakcí. Proto bych byla zvláště u citlivých lidí opatrná! Vstávají mi vlasy hrůzou, když vidím, jak prodejci za vidinou zisku doporučují doplňky s aloe každému (mladému, starému, nemocnému, zdravému). Všeobecně se dnes ví, že užití aloe se může špatně snášet v kombinaci s některými léky. Obezřetná bude těhotná, kojící žena a děti. Pozor, si budete dávat při potížích se žlučníkem a při střevních abnormalitách, kdy svůj zdravotní stav budete konzultovat s lékařem a ne kdejakým MLM, LR prodejcem. 

PŘÍRODA JE MOCNÁ ČARODĚJKA

Rostlina Aloe se používá jako doplněk stravy v různých potravinách a jako složka v kosmetických prostředcích. Aloe vera obsahuje stovky biologicky aktivních látek, o kterých se mluví v souvislosti s různými účinky. 

Existuje asi 400 druhů Aloe. Důležitý je poměr polysacharidů. Právě POLYSACHARIDY ovlivňují biologickou aktivitu všech ostatních složek v extraktu aloe vera. Bohužel někteří výrobci tento údaj vůbec neuvádějí. Doplňky stravy, které jsou v tekuté podobě (ALOE VERA gely, koncentráty, šťávy) je problém kvalitně zakonzervovat, aby byla potlačena mikrobiální aktivita, zajištěna požadovaná expirace. Jejich potenciální riziko na zdraví se nezohledňuje, primární je zajistit legislativou požadované podmínky pro jakost potravinářských produktů. Pokud máte doma po ruce tekuté ALOE, zajímejte se o více faktů.

Mějte na mysli, že ALOE bude pořád pouze jedna rostlinka a není ji možno považovat za spásu. Stav zdraví je úzce spjat s vhodnou životosprávou, psychosomatikou a také ctěním přírodních zákonů. Je známo, že existují potraviny (rostliny) vhodné/nevhodné pro určité geografické a klimatické podmínky a pro určitý způsob stravování. Odkud pochází Aloe určitě víte.

Využití ZELENÝCH POTRAVIN má smysl, ale jen v jejich přírodní podobě. Počítejte s tím, že některé z nich (například chlorella) disponují poměrně silnými negativními účinky. 

V průběhu užívání chlorell se zvyšuje obsah toxinů v krvi, což zvýší intenzitu stresových projevů. Řasa také mj. obsahuje hormonální růstový faktor. Nač užívat zelené tobolky? Za mě je to jen technologicky zpracovaná hmota z uměle pěstovaných řas a nepotřebuji ji ke svému životu. 

CHLORELLA

obsahuje množství:

  • vitaminů,
  • minerálů,
  • antioxidanty,
  • vlákninu,
  • bílkoviny,
  • chlorofyl,
  • esenciální mastné kyseliny a další látky.

Čteme a slýcháme o zeleném zázraku a zatím není nikomu jasné, co se stane, když bude člověk chlorellu užívat dlouhodobě a třeba i ve vysokých dávkách, jak je to bohužel mnohými prodejci doporučováno. Myslím si, že sladkovodní řasa chlorella není pro každého. A už vůbec ne pro člověka, který je zastáncem cílené, správné a přirozené výživy. Nic z toho mi nikdy chlorella nabídla.

Víte o tom, že řasy se nemohou jíst ve své přirozenosti? Hromadí v sobě z vod, ve kterých rostou nečistoty. Proto jsou pěstovány v umělých a pro jejich život nepřirozených podmínkách. Tak šel čas a řasa chlorella ztratila schopnosti a vlastnosti přírodní řasy. Aby mohl člověk tyto "uměle vypěstované řasy" konzumovat, bylo nutné na jejich zpracování využít těžkou technologii s pomocí různých chemikálií. Řasám se při zpracování mechanicky a nebo enzymaticky rozruší jejich buněčná membrána (kvůli lepší stravitelnosti). 

Jsem přesvědčená, že člověk není odkázaný na pravidelný příjem umělé, mrtvé hmoty, chemicky zpracované v tabletce (prášku). 

Tělo potřebuje dodat kvalitní palivo v podobě zdravé a vyvážené stravy. 

Chlorella prý také obsahuje hormonální růstový faktor, který podporuje dělení a růst buněk a mohla by být nebezpečnou látkou.

Chlorella, zelený ječmen (dokonce ani kombinace obojího) není zázračný všelék. Zelenáči možná fungují jako katalyzátor nejrůznějších procesů v těle, ale stále jsou jen doplňkem stravy. 

Chlorella, je řazena mezi protialergické a protizánětlivé potraviny. Dokáže snižovat množství uvolněného histaminu po stimulaci žírných buněk. Zelené potraviny mohou potlačit, ale stejně tak i vyvolat alergickou reakci (u citlivých lidí to platí dvojnásob). Při výběru a konzumaci zelených potravin se snažte ladit a naladit na svůj vnitřní pocit a zapojte zdravý selský rozum. Pozor, s tabletkami chlorell se současně rozjíždí silné detoxikační procesy. V průběhu užívání se zvyšuje obsah toxinů v krvi, což zvýší intenzitu stresových projevů.

MOŽNÁ RIZIKA PŘI UŽÍVÁNÍ CHLORELLY:

  • Aktivuje těžké kovy v těle (jako je rtuť, arzen aj.).
  • Na chlorellu mohou mít negativní reakce lidé s citlivostí na síru.

  • Detox od těžkých kovů je věda, časově náročný, velmi složitý, zdlouhavý a mnohdy i nebezpečný proces. Chlorella, nemá schopnost vyvádět těžké kovy z těla ven. Pokud chlorellu konzumujete, a nebo o její konzumaci uvažujete, udělejte si sami nejdříve průzkum o detoxu od těžkých kovů (heavy metal chelation).

  • Užívání Chlorelly není vhodné během probíhajících INFEKCÍ (akutních, chronických).

  • Nedoporučuje se užívání chlorelly při chudokrevnosti, 

  • rakovinném bujení,

  • při probíhající léčbě, podávání určitých druhů léků atd.. 

  • Pokud berete chlorellu + k tomu jakékoliv další doplňky, byliny, vitamíny. POUŽÍVEJTE VŽDY S VELKÝM ODSTUPEM OD CHLORELLY, aby analogy z chlorelly nezhoršily vstřebávání. 

CO TO VLASTNĚ BERETE?

U každé potraviny (od jablka k řasám) řeším a zajímám se o kvalitu, čistotu, technologii výroby, způsob zpracování, přínos pro organismus. NEJEN PLUS, ALE I MÍNUS.

B12

Koluje názor, že v chloreře je dostatečné množství vitaminu B₁₂. Některé řasy mohou obsahovat trochu B₁₂, některé vůbec žádnou B₁₂ a zbytek jsou tzv. analogy, které vstřebávání B₁₂ blokují. Pokud chcete používat tento produkt pouze k doplnění B12 nedělejte to, riskujete. Vitamín B₁₂ je důležitý pro vývoj a správnou funkci nervové soustavy, krvetvorbu, syntézu DNA, proteinů... Doporučuje se přijímat 250 µg denně nebo 2500 µg týdně osobám do 50 let, osoby starší 50 let by měli příjem navýšit na 500 µg denně. Řasy obecně nelze je brát jako adekvátní zdroj vitaminu B12. Nejspolehlivějším způsobem zůstává suplementace výživovým doplňkem (sublingvální (podjazykové) tablety nebo kapky). Vitamin B12 by v dnešní době neměl doplňovat pouze člověk konzumující rostlinnou stravu, ale i ten, který nekonzumuje maso 3x denně.

Pozor! Vitamin B12 by v dnešní době neměl doplňovat pouze člověk konzumující rostlinnou stravu, ale i ten, který nekonzumuje maso 3x denně.

 

TVRZENÍ O ZELENÝCH POTRAVINÁCH 

BÍLKOVINY

  • Zelené potraviny jsou bohatým zdrojem bílkovin. 
  • Chlorella je bohatým zdrojem bílkovina aminokyselinu tryptofan (tuto aminokyselinu mají všechny potraviny, které obsahují bílkoviny).

MINERÁLNÍ LÁTKY

  • Zelené potraviny nepokryjí denní dávku minerálních látek. Mnohé zelené potraviny jsou bohaté na minerální látky, ale člověk by musel konzumovat velké množství (tj. velmi předražené řešení). 

PŘIROZENOST V TABLETÁCH

  • Zelené potraviny nejsou pro člověka přirozenou potravinou. 

Měla jsem atak ze zelených potravin, přesto, že jsem byla ukázněná. Mému psovi moooc pomohly! To podotýkám. Já skončila v nemocnici. Otekla jsem a do do 5ti minut počátku ataku jsem nemohla dýchat. Odpadla mi po celém těle kůže a maso (alergie na bílkovinu v zel. potravinách díky autoimunitním onem). Společnost GW, mi poskytla info skrze prodejce že neobsahuje tuto bílkovinu. Dělám pro vědce, tak jsem nechala udělat rozbor, obsahuje. A ano, oni nemohli za mé autoimun. onem., ale "neexistuji kontraindikace" tato veta mě odrazuje. 

Erika J.

ZELENÝ JEČMEN

  • Více vápníku, než je v mléce,
  • více železa, než je ve špenátu

  • a tolik bílkovin, jako najdete v kvalitním stejku.

Ne často se píše o nežádoucích účincích, které může konzumace různých potravin vyvolat. Pokud jste také v mé skupince HIT, alergiků a citlivých lidí. Tedy v určité skupině, kde existují specifika výživy, je nutné se zastavit i u zeleného. 

Zelený ječmen je pro mnohé výborným doplněním běžné stravy o množství mikroživin. A o to více zpráv koluje na veřejnosti. 

Zelené potraviny podporují a vyvolávají v těle různé procesy a pochody.

Beru zelený ječmen jako velmi univerzální doplněk a zpestření jídelníčku. Jsem zvyklá na konzumaci většího množství přirozených, zelených potravin. Můj jídelníček je tvořen z velkého podílu "zeleně". Raději než po potravinovém doplňku a nějakém polotovaru sáhnu po živé, čerstvé potravině. Pokud nemám možnost a přísun čerstvého, mám možnost zvolit kvalitní ječmen (TO JE OBČAS SUPER). 

Pokud Vaše tělo není zvyklé na přísun kvalitní stravy. Patříte ještě do skupiny lidí stravujících se běžně, konvenčně. Nejste zvyklí na větší dávku zeleniny v jídelníčku, a nebo máte zdravotní komplikace. Je pravděpodobné, že se tělo bude této zelené potravině nejprve bránit. Představte si to asi takto: Organismus má nějaké zvyky, nějakou chemii, nějaké specifické prostředí, bakterie ve střevech. Jakmile začnete dělat cokoliv jinak. Jíst zelené, vlákninu, aj. Začnete se měnit, začnou se měnit vaše návyky, myšlení, celé prostředí v těle. To se vždy někde projeví. 

KDY SI DÁVAT POZOR S KONZUMACÍ ZELENÝCH POTRAVIN?

Dávejte si pozor s konzumací zeleného ječmene při nějakých akutních stavech, pooperačních stavech a onemocnění trávicího traktu (žaludek, střeva, průjem, zvracení). V tomto období je tělo a trávení velmi citlivé. Nemělo by se vystavovat velké zátěži. U zeleného ječmene by si měli dávat pozor všichni alergici (zejména celiaci a alergici na obilná zrna). Ječmen jako většina obilovin obsahuje lepek. Jako vždy je nutné dbát na kvalitu a zdroj produktu. Ne každý výrobce garantuje čistotu a bezlepkovou potravinu. Zajistit si, že se v zeleném ječmenu nebude vyskytovat žádný lepek, můžete tak, že si ho doma sami vypěstujete. 

Kvalitní "zelený ječmen" je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Ten dobrý, nejsou namleté listy ječmene (ani nic podobného z Číny). Pozor, na technologii výroby, certifikaci a další podstatné detaily. Nežádoucí účinky a kontraindikace může mít zelený ječmen s léky obsahujícími warfarin. Zelený ječmen není vhodný při autoimunitních onemocněních. Dále si dávejte pozor na ovlivňování s dalšími léky, bylinami (pokud nějaké berete). Z pohledu čínské medicíny a energií potravin: patří zelený ječmen do ochlazujících potravin. Myslete na to.

Zelí, kapusta, špenát, zelený ječmen, chlorella. Zvolte si co chcete. I voda je léčivá, ale v určitém množství začíná mít nežádoucí účinek. Osobně si myslím, že všeho moc škodí. POKUSTE SE NA PRVNÍM MÍSTĚ SLADIT SVŮJ JÍDELNÍ RYTMUS A ŽIVOTNÍ STYL S RYTMEM SVÉHO TĚLA.

Vědomosti jsou podstatné, ale zapamatování si dobré rady k podpoře zdraví a vhodného stravování nestačí. VÝCHODISKEM JE SKUTEČNÝ, CELOSTNÍ PŘÍSTUP A TRANSFORMACE VĚDOMÍ! Když jsem se dala na cestu výživy, věřila jsem, že lidé budou chtít kráčet podobným směrem. Nechci a nebudu nikoho přemlouvat a vnucovat mu své rady a názory. ZDRAVÍ dávno patří k cílům všech lidí na Zemi.

Co člověk udělá, když bude mít kámen v botě? Vyklepe ho! Bolest je signálem, který říká, že se něco děje. U špatného stravování se efekt bolesti projeví po velmi dlouhém čase. Pokud Vám není ještě něco jasné, OZVĚTE SE. 

CHCETE MĚ KONTAKTOVAT?