KVERCETIN | QUERCETIN
Kvercetin je rostlinný pigment |flavonoid|
Kvercetin se nachází v mnoha rostlinách, potravinách a má nespočet prospěšných účinků na organismus. Mimo jiného redukuje produkci histaminu v trávicím traktu, kůži, krvi. O této blahodárné látce se traduje, že je vhodnou (částečnou) náhradou antihistaminik.
Některé studie naznačují zvažování bylinných HOPS a kvercetinu, aby se snížila hladina histaminu.
V doplňcích stravy je bohužel tato látka velmi nestabilní a je špatně biologicky dostupná. Navíc při HIT bude u konkrétního doplňku stravy každý jednotlivec reagovat naprosto odlišně. Proto jsem sama nikdy tento doplněk stravy moc nevyužívala a raději jsem zařazovala kvercetin v přírodní podobě: V cibuli, ovoci, zelenině, oříškách- tj. salát, paprika, brusinky, kapusta, černý bez, brokolice, jablko, meloun atd.
Kvercetin, je syntetizován v rostlinách několika enzymatickými procesy. Kvercetin přítomný v rostlinách se vyskytuje hlavně v konjugaci s cukry jako glykony. Biologická dostupnost kvercetinu u lidí je nízká a vysoce variabilní (0-50%). A velice rychle se vylučuje. Uvádí se, že 1-3,5 hodiny po požití kvercetinových potravin nebo doplňků stravy.
Pokud budeš mít dostatek vědomostí o výživě, potravinách, vhodném zpracování, složení, věř, že pak už budeš investovat svou energii a peníze jen do smysluplných věcí:
ZinoGene+
ZCELA PŘÍRODNÍ SLOŽENÍ PRO ÚČINNOU BIODOSTUPNOST:
- Kurkumin z kurkumy
- Kvercetin z jerlínu a cibule
- Fukoidany z mořských řas
- Fisetin z jahod
- Piperin z černého pepře
ZinoGene+ je špičková novinka v oblasti doplňků stravy. Vědecký průlom založený na komplexním složení fukoidanů - přírodní polysacharidy získávané z mořských řas, polyfenoly, vitamín C a zinek, které podporuje syntézu DNA1 a buněčné dělení2. Nahromadění dysfunkčních buněk a zhoršování regenerace jsou nedílnou součástí procesu stárnutí. Rychlost, kterou k tomu dochází, je ovlivňována obsahem živin v našich potravinách (proto užívám ZinoGene+).
Přidej se do mé uzavřené skupiny na Facebook a rovnou se také přihlas k odběru novinek ze světa "HIT ZDRAVÍ" klikni zde.
POLYFENOLY | FLAVONOIDY
Kvercetin je flavonoid. Flavonoidy patří do mé oblíbené skupiny polyfenolů. Má hořkou chuť a používá se jako přísada do doplňků stravy, nápojů a potravin.
O kvercetinu se dočteš (z různých zdrojů), že má mnohé účinky včetně protizánětlivých, antioxidačních, proti-rakovinových, anti-anafylaktických, zlepšuje výdrž a výkon při sportu, zlepšuje kvalitu sperma a v neposlední řadě skvělé účinky proti stárnutí. Nezapomínej, že jeho použití je bohužel omezené jeho nízkou absorbcí do organismu, špatnou rozpustností, nízkou biologickou dostupností, špatnou propustností a nestabilitou. Metabolismus kvercetinu záleží na enzymatické činnosti, stavu tvého mikrobiomu, propustnosti buněčné membrány, tělesné hmotnosti, celkovém stavu organismu, genetice atd..
Kvalitní doplňky stravy, které pomohou:
- Omega-3 mastné kyseliny |zejména BalanceOil, kdy jádrem všeho je vyváženost Omega6:3. Když v každé buňce vyvážíš poměr Omega6:3, buňka pak začne fungovat normálně! Všechny ostatní tuky a živiny zapadnou na svá místa v těle a celé je to pak prostě mnohem efektivnější. Najednou máš všechno, co potřebuješ.
- Vitamín D3 + K2.
- ZinoGene+.
- Multivitamín s multimerály.
- Další možnosti jsou například skvělé Polyfenoly, Betaglukany, Mediciální houby, Adaptogeny a další (každý potravinový doplněk bys měl/a konzultovat s lékařem a přistupovat k zavádění opatrně, protože stejně jako u léků se mohou vyskytnout vedlejší příznaky).
- Kvercetin Vědecké studie dokazují, že je potřeba přijmout denně minimálně 8-16 mg/kg váhy člověka. Tedy příjem z potravin je obvykle v tomto smyslu nedostatečný (záleží, jak máš poskládaný jídelníček). Proto mnoho lidí volí pohodlnou suplementaci. Nepřekračuj však doporučované dávkování, protože ani v případě potravinových doplňků není vhodné užívat je neuváženě a i příliš velké množství může škodit. A také si dávej pozor, jaké další látky tvůj kvercetin obsahuje, někomu může škodit bromelain, alergikům na citrusy zase ony citrusové flavonoidy a někomu samotná plnidla či kapsle.
- Užívání společně s tukem. Oleje stimulují produkci žluče, díky tomu se stává kvercetin lépe rozpustný a zvyšuje se jeho vstřebatelnost ve střevech (doporučuji užít doplněk společně s denní dávkou BalanceOil).
- Užít kvercetin společně s jídlem (celozrnnými potravinami).
- Preference alkoholických tinktur (biologická dostupnost okolo 40%).
- Kombinace s bromelinem.
Preferuj přírodní zdroje polyfenolů, flavonoidů, kvercetinu..
Preferuj přírodní potraviny. Zeleninu, ovoce, citrusy, pohanku, cibulku.
Obyčejně-neobyčejná cibule obsahuje nejvíc biologicky dostupných flavonoidů. Jejich biologickou dostupnost podpoříš tepelnou úpravou, ale sama mám mnohem lepší zkušenosti s konzumací červené (teď už i ty víš, že obsahuje vyšší obsah flavonidů) raw cibulky (tedy sirové). Tak i tak metabolizmus, rychlost a množství absorbce kvercetinu v potravě závisí na mnoha faktorech a kondici tvého organismu.
Zdroj:
- Výživové doplňky s kvercetinem (pro a proti) zde.
- https://www.frs.com
- Skvělý článek o kvercetinu nalezneš na webu paní Silvie Horecké
- a určitě nezapomeň na Kašulčin článek o kvercetinu a HIT zde.