BUNĚČNÁ MEMBRÁNA A DŮLEŽITOST OMEGA-3

15.05.2021

Omega-3 kyseliny (zejména EPA a DHA) jsou důležité látky pro membrány každé tvé buňky v těle. Zajisti si jejich dostatečný příjem v jídelníčku a zlepši si tak propustnost buněčné membrány, vstřebatelnost a následné zabudování živin do buňky, odvod odpadních látek a náchylnost k chronickým zánětům. 

Vyšší zastoupení EPA+DHA umožňuje fluidní membránu - lepší látková výměna buněk

EPA, DHA bez těchto kyselin v jídelníčku už ani ránu

Znáš zkratky EPA a DHA? Tyto látky potřebuješ a využije je každá buňka v těle pro správné fungování. 

Právě tyto důležité tuky (zejména EPA, DHA) jsou součástí buněčných membrán, kdy při jejich pravidelném příjmu a následném zabudování, dojde ke zvýšení plasticity buněčné membrány. Membrána s lepší plasticitou je propustnější pro živiny a kyslík. 

Membrány buněk s dostatkem Omega-3 tuků dovedou efektivně přijímat výživu a prospívat. Jedná se o naprosto zásadní vliv na organismus a jeho funkce. 

Z řady experimentálních i epidemiologických studií vyplývá, že lipidové složky výživy mohou hrát důležitou úlohu u některých typů onemocnění. Kromě zvýšeného energetického příjmu se zde uplatňuje i poměr ω-3 a ω-6 esenciálních vysoce nenasycených mastných kyselin. Současné poznatky ukazují velké výhody lipidových přípravků obsahujících rybí olej. Bylo prokázáno, že ω-3 nenasycené mastné kyseliny mají imunomodulační, protizánětlivé a terapeutické pozitivní účinky v experimentálních modelech i u lidí s různými onemocněními (*zdroj).

DHA a EPA kyseliny jsou jedinečné stavební kameny našich buněk. Díky nim buněčná membrána funguje lépe, což zlepšuje všechny životní procesy od početí.  

Pokud nemá buněčná membrána správný poměr esenciálních mastných kyselin Omega-6 k Omega-3 narušuje to správnou funkci buňky.
Pokud nemá buněčná membrána správný poměr esenciálních mastných kyselin Omega-6 k Omega-3 narušuje to správnou funkci buňky.

BUNĚČNÁ MEMBRÁNA

Lidský organizmus je složen asi z 50 biliónů buněk. Každá buňka je chráněna buněčnou membránou, tvořenou dvojitou vrstvou fosfolipidů (mastnými kyselinami a proteiny). 

Pokud nemá buněčná membrána správný poměr esenciálních mastných kyselin Omega-6 k Omega-3 narušuje to správnou funkci buňky. Z důvodu špatně nastaveného jídelníčku má průměrný Evropan několika násobně vyšší příjem Omega-6. Je na čase to změnit. Není důležité, kolik je ti let. Vždy potřebuješ Omega-3 tuky pro správnou funkci buněk (od narození do stáří). Zvláštní péči vyžadují ženy plánující těhotenství! 

Pro dostatek EPA a DHA se doporučuje úprava stravy. Zvýšit příjem (kvalitních) mořských ryb nebo mořských řas (pro vegany), tyto potraviny obsahují nejkvalitnější Omega 3 (EPA, DHA). Je však také nutné jídelníček doplnit o kvalitní polyfenoly (např. olivový olej) z důvodu ochrany Omega-3 než doputuje k buňce a zároveň omezit co nejvíce příjem potravin s Omega 6. 

Zdá se ti to složité? Také mám ráda jednoduché řešení, proto se nabízí jako vhodné řešení rybí tuk v podobě doplňku stravy s Omega 3, polyfenoly, D3 vitamínu (BalanceOil). Vše musí být v nejvyšší kvalitě jinak to nebude nikdy dobře fungovat.

Jaký je princip buněčné membrány? Buněčná membrána buněk je "tekutá a dynamická". To např. umožňuje průchod v tucích rozpustných látek přímo přes membránu.

Jakou roli hrají omega 3 mastné kyseliny v buněčné membráně? Vyšší zastoupení Omega-3 mastných kyselin EPA+DHA umožňuje "fluidní membránu". Je lépe propustná = lepší látková výměna buněk. Pokud je poměr Omega-6 ku Omega-3 vyšší než 3:1 má to za následek:

Špatnou propustnost buněčné membrány

  • Tím dochází k nižší vstřebatelnosti kyslíku, glukózy, vitamínů a minerálů. A teď mi řekni: K čemu ti je nákup drahých BIO potravin, doplňků stravy, když neprojdou (nebo jen v omezeném množství) k buňkám (nedojde k jejich zabudování).

Nedostatečná látková výměna a detoxikace buněk

  • Živiny jsou pomalu přiváděny a odpadní látky jsou pomalu odváděny. 

Prozánětlivé prostředí v buňkách

  • Způsobené nedostatečnou funkcí buněčné membrány. 

Myslíš si, že ti nic nechybí, ale podle výsledků měření mají dokonce i mladí lidé (i děti), kteří se dobře stravují, sportují, nekouří, nepijí alkohol - naprosto šokující poměr Omega-6 a Omega-3.

Chceš se také otestovat? Mám pro tebe BalanceTest (za zvýhodněnou cenu), který vyhodnocuje nezávislá mezinárodní laboratoř v Norsku VITAS (spolupracuje s WHO). Také si myslíš, že jíš zdravě? Otestuj se z pohodlí domova a zjistíš svůj aktuální poměr mastných kyselin, prostupnost buněčné membrány a nebo náchylnost k chronickým zánětům.

ODHAL TAJEMSTVÍ ŽIVOTA V ROVNOVÁZE