KOPŘIVA A HISTAMINOVÁ INTOLERANCE, pomoc z přírody a nebo riziko?

01.04.2024

Nespálím se, když budu mít v HIT jídelníčku kopřivu?

Kopřiva může částečně regulovat problémy způsobené nadměrnou produkcí histaminu.
Kopřiva může částečně regulovat problémy způsobené nadměrnou produkcí histaminu.

Antihistaminikum, protizánětlivé, antimikrobiální vlastnosti kopřivy, královna bylin pro přípravu čajů, nálevů, sirupů a koupelí. 

Konečně jsem se po dlouhé zimě dočkala a mohu začít se svou pravidelnou "kopřivovou kúrou". 

Kopřiva funguje přímo jako antihistaminikum pro H1 receptor , inhibuje degranulaci žírných buněk, brání uvolnění histaminu, inhibuje syntézu zánětlivých molekul.

Odbourává symptomy spojené s histaminovou intolerancí, pročišťuje krev, neutralizuje toxiny a napomáhá jejich vyplavení, čistí játra a podporuje jejich činnost, probouzí a dodává scházející energii. Dokáže regulovat vápník v kostech. Kopřiva může částečně regulovat problémy způsobené nadměrnou produkcí histaminu. Kopřiva je plná quercetinu.

Kopřivy jsou také bohaté na vitaminy C1, B2 a B6 a mnohé minerály, důležitým prvkem je obsažený chlorofyl. 

Vysoký obsah trojkombinace vitamínu C, železa a chlorofylu. Za zmínku stojí kyselina mravenčí, octová a křemičitá, třísloviny a serotonin – známý hormon štěstí. 

Každá potravina, bylinka, kterou jíme, obsahuje určité spektrum "vlastností", které na každého působí trochu jinak, a tak ovlivňují náš organismus (i zdravotní stav). 

Pokus se vybrat ty správné potraviny, bylinky a chytře je kombinovat, aby vedly k chování tvého těla správným směrem.

Já preferuji přírodní zdroje, mám za ty roky s HIT odzkoušeno, co a jak na mě působí. Vím, že kopřiva je při mé genetické histaminové intoleranci bezpečnou bylinkou. 

U kopřivy člověk nikdy neví, kolik histaminu obsahují lístky (čerstvé, sušené), zda se uvolňuje histamin z listů do vody při vaření čaje, luhování atd., o tom informace chybí. 

Je možné, že citlivý člověk může reagovat na kopřivu alergickou reakcí. Vždy je důležité rozlišovat mezi alergií, nesnášenlivostí, intolerancí, přecitlivělostí na různé složky a dalšími projevy organismu. Je na zvážení, zda se je hlavní problémem histamin v potravinách, nebo naopak majoritní zdroj je histamin z vlastních buněk? Co jednomu pomáhá, druhého může zabít. 

I u kopřivy platí pravidlo - všeho s mírou. Každý člověk může reagovat jinak, takže opatrnost je na místě.
I u kopřivy platí pravidlo - všeho s mírou. Každý člověk může reagovat jinak, takže opatrnost je na místě.

I u kopřivy platí pravidlo - všeho s mírou. Každý člověk může reagovat jinak, takže opatrnost je na místě.

Kopřiva si své tělo chrání žahavými chloupky, které při kontaktu s pokožkou uvolňují řadu chemických látek včetně HISTAMINU. Účinek těchto látek se dá snížit namočením nebo usušením bylinky.

Při histaminové intoleranci je potřeba se s kopřivou skamarádit a zacházet opatrně. Samozřejmě může být pro některé lidi s histaminovou intolerancí problematickou bylinkou.

Důvodem je to, že kopřiva může působit i jako uvolňovač histaminu.

  • Pokud chceš kopřivu vyzkoušet, začni s malými dávkami.
  • Sleduj reakci svého těla.

Zdravé tělo si živiny přebere, uloží do zásoby a řádně s nimi hospodaří po celý rok. Je fajn projít si jarní kopřivové mámení. 

Tento web je obyčejným informačním kanálem. Všechna doporučení v něm obsažená vycházejí z mé vlastní zkušenosti a z dlouholeté praxe. Návody zde obsažené byly navrženy tak, aby ti jednoduchým způsobem pomohly k lepšímu životnímu stylu. Bohužel ti nemohu zaručit, že tato doporučení jsou vhodná právě pro tebe, případně že je budeš umět použít správně. Proto se vymezuji z jakékoliv právní odpovědnosti ohledně toho, jak s textem naložíš a co a jakým způsobem z něho v praxi použiješ. Všechny úspěchy či neúspěchy jsou proto výhradně ve tvých rukách a autorka za ně nenese žádnou odpovědnost. Informace slouží jako (své)pomoc, v žádném případě nenahrazují lékařskou diagnózu/péči.

Histaminová intolerance

Nehádej, testuj.
Nehádej, testuj.

Úzce souvisí s chronickým zánětem, deficitem živin - konkrétně Omega-3 NMK, téměř vždy také s deficitem D vitamínu, prebiotických vláknin atd.. 

Nehádej, testuj. Ať se (vy)řeší příčiny. Z vlastní zkušenosti vím, že po nastolení rovnováhy, skutečnému dovyživení těla na buněčné úrovni, mikrobiomu - je tady reálná šance, že potravina, kopřiva atd.. 

.. která je nyní ožehavým tématem, bude za čas skvělou kámoškou a oblíbenou bylinkou. 

CHCI INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP A PÉČI