KLÍČ KE KLÍČENÍ | NAKLÍČENO PRO HIT ZDRAVÍ

09.04.2021

Ukážu ti, jak můžeš naprosto dramatickým způsobem změnit charakteristiku některých potravin a to nejen nutriční (množství jednotlivých živin), ale i termickou a energetickou. Tou možností je klíčení. 

Kdo neklíčí, jakoby nežil
Kdo neklíčí, jakoby nežil

KDO NEKLÍČÍ NEŽIJE

a připravuje se o živou vitální potravinu, která má několikanásobně více vitamínů, enzymů a dalších parádních nutričních látek.

Klíčení = proces, při kterém se ze semínka vyrůstá klíček. Při procesu klíčení se v semenech nastartují metabolické pochody, jejichž účelem je navýšit obsah živin, které jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. 

PŘIROZENÉ NAVYŠOVÁNÍ OBSAHU ŽIVIN

Jsou plné, jednoduché na pěstování a levné. Jsou navíc výborně stravitelné, křupavé a osvěžující! Máš k dispozici klíč ke zdravému životnímu stylu. 

Při klíčení se:

  • škrob štěpí na jednoduché cukry
  • bílkoviny na aminokyseliny
  • tuky na volné mastné kyseliny (z tuků, které jsou obsažené v klíčku, se během klíčení stanou esenciální mastné kyseliny, které jsou nesmírně potřebné pro tělo)
  • v zrnu roste množství esenciálních aminokyselin
  • násobí se obsah vitamínů (B komplexu, C, E)

Proces klíčení poskytuje obrovský potenciál, využij ho i ty ve svůj prospěch a zdraví

Z jednoho malého semínka, vody, správné teploty (pokojová) a času dostaneš (zdarma) mnohanásobně navýšené množství prakticky všech živin nezbytných pro optimální fungování organismu (makro- i mikro-živin). Nemocný člověk ocení fakt, že stoupá i množství železa, které bývá často deficitní.

Klíčky mají skvělé očistné efekty na tělo, což se skvěle hodí, co říkáš?

Klíčky mají prý vysoký obsah DAO diaminooxidázy a zabraňují uvolňování histaminu.

MĚNÍ SE ENERGETICKÝ POTENCIÁL I TERMICKÝ VLIV

Klíčit je možné prakticky všechna neloupaná potravinářská semínka (luštěniny, obiloviny, olejniny...). 

Vždy se ti nejvíce vyplatí zvolit si semínka v BIO kvalitě a účelům pro klíčení. 

  • Vyhýbej se semenům určeným k výsevu (často bývají ošetřena chemikáliemi). 
  • Nevyklíčí loupaná a jakýmkoli způsobem tepelně ošetřená semena.
  • Nejsou vhodné některé druhy, jako fazole ledvina nebo navy, které jsou v syrovém, byť naklíčeném stavu, nestravitelné.

JAK KLÍČIT

Vyrob si se mnou domácí továrnu na enzymy, čerstvé vitamíny, minerály, bílkoviny, antioxidanty: 

  1. Dostatečné proplachování: Semínka důkladně vyper ve studené vodě, 
  2. poté je zalij čerstvou vodou a nech bobtnat. Délka namáčení je závislá od velikosti semen (hodiny).
  3. Poté znovu propláchni a můžeš začít nakličovat.
  4. Některá semena (hořčice, řeřicha) jsou ve vlhkém stavu lepkavá, namáčení se proto u nich vynechává. 

Pro nakličování se ti budou hodit nakličovací misky. Já používám bio misku (na toto téma probíhala diskuze v mé uzavřené skupince a tak se přidej a mrkni do lupy).

Můžeš si vystačit i bez speciálních misek, jen s běžnou výbavou kuchyně. Nejdůležitější se pustit se do akce.

Semena musí být ve vlhku, ne ale ležet ve vodě, kde hrozí riziko vzniku plísní a hnití. Je potřeba je v průměru dvakrát denně proplachovat čerstvou vodou. 

Proces klíčení by měl probíhat v teple, ne ale na přímém slunci (ideální je tzv. pokojová teplota).

  • Klíčky jsou vhodné ke konzumaci po 3-5 dnech,
  • výhonky po 10-14 dnech (podle druhu plodiny).

Čím starší klíčky či výhonky jsou, tím více mění svoje složení a tedy i celkovou charakteristiku (energetickou, termickou, chuťovou). Pro inspiraci použij uložený dokument o klíčení ve skupince a nebo kdekoliv na internetu. 

Klíčené potraviny jsou určeny k přímé konzumaci. Jejich tepelnou úpravou zničíš enzymy, mikroorganismy, některé mikroživiny a antinutriční látky, zvýšíš podíl jang energií a celkově se tak změní charakter potraviny.

Změnami, které v semínku nastanou během klíčení, se automaticky tato potravina stává stravitelnější, než předtím. Například lidé, kteří netráví příliš dobře luštěniny, nemají žádné zažívací problémy, jakmile je snědí v jejich naklíčené formě.   

Klíčením navýšíš nutriční hodnoty potraviny a podíl uvolňujících energií, vařením dodáš naopak zpevňující tendence. Při tepelných úpravách dochází k likvidaci většiny termolabilních látek, některé složky ale naopak při zvýšené teplotě zvyšují pro lidský metabolismus svoji biologickou hodnotu. 

Klíčky mají ochlazující efekt. Pokud jsi spíše zimomřivý/á nebo máš křehký organismus, který spíše vyžaduje zahřívající potraviny, pak doporučuji klíčky krátce povařit nebo použít jinou tepelnou úpravu. 

Máš neomezené možnosti. Nikdy se neomezuj ve své kreativitě. 

Množství konzumovaných klíčků je velmi individuální. Určitě hraje roli věk, zdravotní stav, celková koncepce tvého jídelníčku. Pokud konzumaci čerstvých klíčků přeženeš, trávicí trakt se odmění poměrně bouřlivou reakcí, která ne vždy bude žádoucí. 

Obecně zde platí (jako všude jinde), že je rozumné si pomalu přivykat na jejich příjem, začínej proto pomalu s jednou dávkou denně (cca 20-40 g, vždy s jídlem). Pokud i v těchto případech bude tvůj organismus nepřiměřeně reagovat, neboj se použít klíčky sušené - proces sušení dodá tendenci jang, která zmírní výše popisované projevy. 

A takto si velice snadno vyrobíš domácí továrnu na enzymy, čerstvé vitamíny, minerály, bílkoviny, antioxidanty a enzymy za pár korun. 

Věřím, že už jsi také objevil/a jednoduchost a obrovské pozitivum klíčení. 

Opouštění komfortní zóny je jízdou na horské dráze. Jistoty mizí a otevírají se nové obzory. Jsem hluboce vděčná za setkání se Zdeňkou. Její milá a pečující energie je moc příjemná. Po první schůzce se cítím klidně, vyrovnaně, jsem královnou svých emocí a můj vnitřní blok je najednou pryč. Vnímám, že díky Zdence se změny pevně ukotvují v mém životě.

Tereza A. 

Chtěla bych tu všem napsat recenzi na Zdeňky práci, protože si podle mě zaslouží pochvalu. Před cca 14 dny jsme si dohodly konzultaci a já na sobě a svém zdraví začala (opět) pracovat. Tentokrát ale úplně jinak než se všemi ostatními kouči a poradci. Našli jsme pro mě individuální a nejvhodnější cestu, kterou dokážu udržet tak, že o tom ani nevím. Poprvé v životě mi jdou kila dolů a já na to vůbec nemusím myslet! Je to také poprvé, co jsem vůbec něco shodila (přes všechny předchozí snahy). 

Bára V.

Děkuji za osobní konzultaci a setkání, moc mi to pomohlo, jsem odhodlaná změnit životní styl, hlavně jídelníček a vše kolem toho a jít cestou za zdravím. 4 hodiny cesty do Českých Budějovic stály za to. Budu zkoušet všechny rady a těším se na postupné zlepšení celkového zdravotního stavu. 

Děkuji Zdeni, hlavně za tvou pozitivní energii, tím jsi mi ji úplně dodala taky.

Kristýna S. 

Tak šup, šup naklič si i ty svou denní dávku životně důležitých enzymů, vitamínů, bílkovin pro lepší start k trvalé spokojenosti.

jsem certifikovaná výživová poradkyně, co ráda využívá metody a postupy, které začínají tam, kde rozum a klasické postupy zůstávají stát, zabývající se stavem člověka z celostního pohledu a praktických psychosomatických souvislostí
jsem certifikovaná výživová poradkyně, co ráda využívá metody a postupy, které začínají tam, kde rozum a klasické postupy zůstávají stát, zabývající se stavem člověka z celostního pohledu a praktických psychosomatických souvislostí

Poskytuji celostní výživové poradenství a je mi ctí ukazovat ti cestu ke zdravému, krásnému tělu, ve kterém se budeš cítit spokojeně. 

Vím, že potřebuješ jednoduché, užitečné a snadno uchopitelné informace, jež ti pomohou se alespoň trochu vyznat v dnešním přeinformovaném světě výživy a radách nejrůznějších guru, se kterými se v posledních letech roztrhl pytel! Sama se ráda opírám o vědu a fakta, ale na druhou stranu je mi více sympatické soustředit se na nalezení rovnováhy a příčin. Zabývat se individuálním a celostním přístupem, psychosomatikou a dlouhodobou udržitelností, která je alfou omegou úspěchu každého výživového poradce.

KONTAKTUJ MĚ