JAK BOJOVAT SE ZÁNĚTEM S POMOCÍ JÍDELNÍČKU
"Zánět se zásadně podílí prakticky na každém chronickém onemocnění. Revmatoidní artritidě, Crohnově nemoci, diabetu a depresi, také na onemocněních srdce a mrtvici, hlavních zabijácích člověka." (Scientific American 2009).
Jen velmi málo z nás zemře stářím. Nemoci jsou významně ovlivněny tvým životním stylem a stravovacími návyky. Většina nemocí má společný základ - chronický zánět v těle. Chceš své problémy řešit tou nejpřirozenější cestou s pomocí stravy? Tři z klíčových protizánětlivých látek v jídelníčku tvoří:
- Omega -3 nenasycené mastné kyseliny (EPA, DHA) - tučné ryby
- Polyfenoly - cenné živiny vyskytující se v olivovém oleji, ovoci, ořechách, zelenině, koření atd.
- 1-3, 1-6 beta glukany - kvasinky a houby
Chceš-li zlepšit své šance na dlouhý a zdravý život, udělej jednoduché změny ve svém jídelníčku!
Tou první je kombinace rybího tuku a plyfenolů (můj typ: BalanceOil) a druhým jsou látky obsahující beta glukany (můj typ: Zdravotní protokol Zinzino). Tento jednoduchý model využívá jednoduchých nutričních nástrojů k podpoře samoléčby (schopnost těla léčit se samo).
Jakmile se protizánětlivé Omega-3 mastné kyseliny, polyfenoly a 1-3, 1-6 betaglukany vrátí zpět do stravy a prozánětlivé potraviny budou odstraněny, míra nemocnosti (platí u lidí i u zvířat) klesne až o 90%. Pokud tato změna nenastane, šance na harmonické stárnutí neuvěřitelně vzroste.
Zánět ovlivňuje všechny tkáně, zároveň destruktivně působí uvnitř buněk. Důkazy přicházející z mnoha stran působí ohromujícím dojmem. Co myslíš? Lze se chronickému zánětu vyhnout? Historie říká, že ano. Částečným řešením jsou prozánětlivé a protizánětlivé výživové faktory.
Příčiny zánětu a 5. klíčových faktorů
- Nerovnováha mezi Omega-3 a Omega-6 mastnými kyselinami
- Nedostatek ovoce a zeleniny (polyfenoly)
- Prozánětlivé metody vaření: AGE, ALE
- Nadváha
- Volné radikály
- Vezmi si na pomoc účinné doplňky stravy působící protizánětlivě
- Začni se více hýbat
- Je-li to nutné, sniž svou váhu
- Umožni vrozené imunitě vypořádat se jakoukoli infekcí
- Přestaň kouřit a zbav se svých dalších závislostí (na cukru, lepku, alkoholu, kávě atd..)
- Omez stres
- Pracuj na sebelásce a přijetí
ZÁNĚT
Akutní zánět má krátkodobý průběh a podílí se na léčbě a odstranění potenciálně škodlivých patogenů.
Akutní zánět je rychlá odpověď tkáně např. na zranění.
Příznaky akutního zánětu:
- Bolest
- Zarudnutí
- Nepohyblivost
- Otok
- Horkost
Chronický zánět představuje nebezpečí. Doutná v těle něm řadu let, čímž způsobuje pomalou destrukci tkání srdce, mozku, chrupavek, kostí a dalších orgánů, což se nakonec navenek ukáže v podobě degenerativního onemocní.
Zánět do značné míry závisí na poměru různých typů mastných kyselin v membránách buněk, což odráží podíl těchto mastných kyselin ve stravě (Omega-3 protizánětlivé, Omega-6 prozánětlivé).
Někteří lidé jsou vystaveni zvýšenému riziku chronického zánětu a zánětu provázejícího stárnutí: Je ti přes 50 let? Máš nadváhu? Držíš často dietu? Jsi kuřák nebo trávíš většinu času ve městě, kde jsi vystaven znečištěnému ovzduší? Máš vysoký krevní tlak nebo jakékoliv dlouhodobé onemocnění (končí na -itis)?