PŘÍČINA, DŮSLEDKY A ŘEŠENÍ TVÉ VÁHY
Nakolik si vážíš sama sebe? Přestaň se vážit a začni raději řešit příčinu svých problémů:

ZÁNĚT
Omega-6 působí (PRO)zánětlivě - Omega-3 (PROTI)zánětlivě
Platí zde přímá úměra: čím větší podíl tukové tkáně (BMI), tím větší rozsah nekrózy (odumírání) buněk a tím také silnější reakce imunitního systému. Nejprve se zánět rozvíjí jen v samotné tukové tkáni, postupně se ale šíří do celého organismu. V důsledku vysoké hmotnosti se rovnováha v těle přehoupne do prozánětlivého stavu.
Jak ozdravit tukovou tkáň?
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny (zejména EPA, DHA) jsou zdravé a z hlediska tuků doslova zásadní. V závislosti na tom, se kterými tuky imunitní buňky rostou a zrají, se dospělosti liší jejich působení.
Pokud makrofágy zrají v prostředí bohatém na nenasycené mastné kyseliny, chovají se v dospělosti protizánětlivě. V prostředí bohatém na saturované tuky se naopak chovají prozánětlivě.
Tajemství se skrývá v tom, že NMK dokážou makrofágy ochránit před "škodlivým" vlivem nasycených tuků. Proto je důležité přidat si do jídelníčku (od narození do stáří) kvalitní zdroj rybího tuku s polyfenoly (či veganskou verzi výtažků z řas).
Sauna, chlad a otužování
Vystavování těla teplotním výkyvům je jedna z nejpřirozenějších cest k udržení zdraví. Pobývání v termostabilním prostředí vede k náchylnosti k civilizačním onemocněním. Čím víc hnědé tukové tkáně tělo má, tím lépe funguje termoregulace, ale také zdraví vnitřního prostředí.
Pohyb
Bez toho to nepůjde!
Břišní tuk (abdominální nebo také viscerální)
Sám o sobě je zdrojem zánětu a navíc na něj útočí makrofágy (bílé krvinky), které přitom produkují prozánětlivé látky. Velké břicho tedy přináší zvýšené riziko mnohých problémů. Proto byl vyvinut týmem vědců Xtend+ (obsahuje mnoho látek, které v dnešní průmyslem zpracované stravě lidem chybí).

OSLABENÍ FUNKCE IMUNITNÍHO SYSTÉMU
S přibývající tukovou tkání se mění nejen počet imunitních buněk, ale i jejich druhy. Na úkor protizánětlivých buněk se množí buňky produkující prozánětlivé látky.
Jeden příklad za všechny: NK buňky (Natural Killer) jsou součástí vrozené imunity. Je prokázáno, že u lidí se zdravou hmotností a u lidí s nadváhou se NK buňky liší. NK buňky obézního člověka jsou méně aktivní a mají zhoršenou rozpoznávací schopnost na virové infekce a rakovinové buňky.
Jaké jsou největší problémy potravin, které konzumujeme?
- Špatný poměr polynenasycených mastných kyselin Omega-6 / Omega-3. Zdravý poměr je dle vědců 3:1 a nižší, ale průměrný Evropan při současném způsobu stravování dosahuje v průměru 15:1, což přímo zvyšuje zánětlivé procesy v organismu. Doporučení: BalanceOil (BalanceOil dokáže do 4 měsíců změnit poměr mastných kyselin Omega 6 a Omega 3 z prozánětlivého na zdraví prospěšný 3:1).
- Nedostatek polyfenolů. Potravinářský průmysl odstranil z potravin ochranné složky, tedy i polyfenoly, které působí protizánětlivě. Pokud například jablko vytváří polyfenoly, není to kvůli nám, ale pro vlastní ochranu. Polyfenoly jablko chrání před mikroby a před stresory, kterými jsou různá záření. Nejvíce jich najdeme ve slupce, která jablko chrání před vnějším prostředím, ale také v jádrech, protože v sobě mají uloženou DNA pro další generaci. Doporučení: BalanceOil (Je velmi důležité, aby se Omega-3 vždy konzumovaly s polyfenoly, které jsou velmi silnými antioxidanty a zároveň olej chrání, aby neoxidoval a zároveň se zabudoval do buněčných membrán).
- Nedostatek vlákniny. Také tyto složky byly z naší stravy odstraněny. Vláknina neživí nás, ale
mikroby v našich útrobách. Pokud nekonzumujeme dostatek specifických druhů vlákniny, je náš
střevní mikrobiom nevyvážený a důsledkem bude tendence k vyšší zánětlivosti ve střevech. Doporučení: Zinobiotic obsahuje 4 skupiny různých prebiotických vláknin, které byly kdysi běžnou součástí naší stravy, ale průmyslovým zpracováním z ní byly odstraněny.
- Nedostatek betaglukanů 1:3/1:6. Jedná se o další složku, která byla z naší stravy odebrána,
tentokrát z technických důvodů, při zpracování potravin. Imunitní systém ale nedokáže bez
betaglukanů adekvátně fungovat a my se stáváme náchylnějšími a ztrácíme schopnost bojovat s infekcemi. Pokud k infekci dojde, setrvá v nás daleko delší dobu a může vést k
chronickému zánětu. Doporučení: Protect+.
- Přebytek AGE a ALE. Potravinářský průmysl nám odebral ochranné složky a nahradil je
chemickými AGE a ALE (konečné produkty glykace a lipooxidace). Tyto toxické složky vznikají při úpravě jídla za velmi vysokých teplot, mnohem vyšších, než jaké používáme v kuchyni.
- Přebytek cukrů a tuků.
- Nerovnováha elektrolytů. přebytek sodíku, nedostatek hořčíku a draslíku
Dr. Paul Clayton Ph. D. je celosvětově uznávaný vědec v oblasti výživy, farmakolog a vědecký poradce. Zabývá se farmakologickými účinky potravin a rostlinných složek na zdraví a celkovou fyzickou pohodu člověka. Dříve zastával funkci předsedy fóra "Jídlo a zdraví" Královské lékařské společnosti (Royal Society of Medicine), v současné době je členem Ústavu pro stravování, mozkovou činnost a chování při Oxfordské univerzitě.

INZULINOVÁ REZISTENCE
Prediabetický stav (inzulinová rezistence), což je získaná metabolická porucha spočívající v necitlivosti vůči inzulinu. Inzulin je hormon, který glukóze (jednoduchému cukru jako rychlému zdroji energie) "odemyká" vstup do buňky.
Receptor umístěný v buněčné stěně přestává reagovat na signální molekulu, inzulin, a cukr tak zůstává v krevním oběhu nevyužit. Místo toho, aby energii z něj spalovaly všechny buňky těla, zvyšuje se jeho koncentrace a poškozuje některé tkáně.
Inzulinová rezistence je patologický proces, který může být "vypěstovaný" nevhodnou životosprávou.

METABOLICKÝ SYNDROM
Inzulinová rezistence není jen izolovanou patologií. Jde ruku v ruce i dalšími, proto souhrnné označení "metabolický syndrom":
- inzulinová rezistence
- ateroskleróza
- vysoká hladina cholesterolu
- vysoký krevní tlak (vypovídá mnohé o zdraví celého kardiovaskulárního systému)
- obezita
I když to možná na první pohled není zřejmé, všechny tyto stavy spojují společné znaky - zánět, poškozený metabolismus tuků a cukrů.

HORMONÁLNÍ ZMĚNY
Kromě inzulinu ovlivňuje tvá váha přímo i žlázy s vnitřní sekrecí:
- Ženská hormonální osa se posouvá ve prospěch estrogenů (i ty se tvoří v tukové tkáni).
- Inzulinová rezistence se spojená se syndromem PCOS a tedy i vyšší hladinou testosteronu v ženském těle.
- Funkce štítné žlázy.
- Hormonální odchylky vedou k nepravidelným cyklům a k poruchám fertility.
Hormonální osa představuje dosti citlivý indikátor kondice a zdraví. K tomu byl celý hormonální systém vlastně stvořen. Pokud se organismus cítí ohrožený, utlumí činnost hormonální osy.

ŠPATNÁ VÝŽIVA
Všechno, co člověk potřebuje, získá z vyvážené stravy, pokud sní denně více než 3 500
kalorií a zkonzumuje hodně ovoce, zeleniny, kvasnic, kuřecích jater a tučných ryb.
Ovšem v dnešní době ultra-zpracovaných jídel se takové věci nejedí.
Doplňky výživy se tak stávají
nepostradatelnými. Aby účinkovaly, musí obsahovat mnohem více než jenom seznam vitamínů a minerálů. Musí nám poskytnout harmonické spektrum mikroživin a rostlinných látek,
které se ale nevejdou do jediné tablety. Musí
se rozdělit do více dávek. Ideálně by se měly konzumovat v různých časech dne, s jídlem,
aby se zajistil optimální příjem a zpracování. Ani to však nebude stačit, pokud je nedoplníte kvalitním rybím tukem a vlákninou.
Neméně důležitý je přiměřený a hlavně pravidelný pohyb, který mimo jiné rovněž působí blahodárně.
