Kopie z PROČ A JAKÉ TESTY NEFUNGUJÍ

Histaminová intolerance, potravinová intolerance, ale i alergie, ekzémy atd.. jsou opředeny mnoha výživovými směry, testovacími technikami, zklamáním, nesčetnými omyly a mýty. 

Také Vám jde z toho všeho hlava kolem? Komu věřit a čemu se vyhnout? 

Mou ambicí není seznamovat Vás s medicínou založenou na důkazech (nejsem lékař). Péče kvalifikovaného specialisty a odborného pracoviště Vás při řešení problému nesmí nikdy míjet. Mým dnešním úkolem je, seznámit Vás s jedním z největších omylů dnešní doby.

proč a jaké testy na potravinové intolerance, alergie, nesnášenlivosti fungují
proč a jaké testy na potravinové intolerance, alergie, nesnášenlivosti fungují

Vyšetřením specifických protilátek IgG (sIgG) lze prokázat potravinovou alergii, tak i potravinovou intoleranci = mýtus!

Přístup k Vaší diagnóze musí zahrnout velmi pečlivou historii provázenou kvalitními laboratorními testy, eliminační dietou a často potravinovými problémy (symptomy), které potvrzují samotnou diagnózu a v neposlední řadě práci s psychosomatikou příčinou. 

Samo-diagnostika, nákup předražených testovacích sad na potravinové alergie, intolerance různého charakteru vede ke zbytečnému omezení Vašeho jídelníčku a následné nedostatečné výživě. Pozor si dávejte zejména u malých dětí. Šetřete si své těžce vydělané peníze a spolehněte se pouze na kvalitní a spolehlivé zdroje. 

Pamatujte si, že existuje velmi mnoho složek a potravin, které mohou vyvolat reakce v těle i bez toho, aby se zapojil Váš imunitní systém a které Vám zkrátka a dobře neukáže žádný test. Pokud však správně nasloucháte svému dokonalému tělu, odhalí Vám samo, co je pro něj správné a co mu naopak škodí. Stravujte se a žijte vědomě.

Proč se v poslední době roztrhl pytel s komerčními testy potravinových intolerancí či jinak nazývaných potravinových detektivů? Nabídka vždy určuje poptávku a v tomto případě jde o úžasný a výnosný byznys. 

Nabídka sIgG není zatím proplácena zdravotními pojišťovnami a tak je to myslím v naprostém pořádku. Chcete? Zaplaťte si tisíce až desetitisíce podle počtu vyšetřených IgG. Já bych do takové investice rozhodně nešla! Proč zbytečně ochuzovat svůj jídelníček jen na několik potravin, u kterých mi zrovna teď vyšly sIgG pozitivní. Vždyť pozitivní výsledky sIgG jsou naprosto přirozenou imunologickou odpovědí. Touto reakcí je vybaven každý člověk.

Také jste už možná slyšeli reklamu a tvrzení, že princip testování IgG má fungovat jako jednoduchý prostředek k identifikaci potravinových citlivostí, potravinových intolerancí, či dokonce alergií? Musím Vás opravdu zklamat. Ve skutečnosti se vědci a lékaři domnívají, že jde o nevalidovanou formu testování. 

Test testuje lidskou krev na imunoglobulin G (IgG), protilátku vytvořenou tělem k boji proti určitému alergennímu jídlu.

Diagnostika pomocí sIgG není doporučena ani evropskou, ani americkou, ani australskou, ani britskou, ani kanadskou a ani Českou společností alergologie a klinické imunologie. Zdroj informací: Potravinová alergie jak na ni, Martin Fuchs et al.

Zvyšuje se pravděpodobnost falešných diagnóz a lidé jsou zmateni informacemi, které poskytují testovací techniky postavené na základě IgG. Problémem s těmito typy testů je, že na rozdíl od IgE protilátek, které jsou zodpovědné za alergie, se objevují IgG protilátky u alergických i nealergických lidí. 

IgG jsou normální protilátky vytvořené tělem, aby se vyhnulo infekcím. Jejich hlavním úkolem je vazba na většinu bakteriálních antigenů a podílí se také na protivirové imunitě. 

Potravinová intolerance nemá imunologický podklad.

Jako potravinové intolerance se nejčastěji označují nežádoucí reakce na potraviny. Typickým příkladem je metabolická vada "laktózová intolerance", která vzniká na podkladě poruchy funkce enzymu laktázy, štěpícího mléčný cukr laktózu. 

testování imunoglobulinu G, označovaného zkratkou IgG
testování imunoglobulinu G, označovaného zkratkou IgG

Polopatě o testování imunoglobulinu G, označovaného zkratkou IgG:

  • Protilátky mohou indikovat klidně jen samotný kontakt s potravinou (látkou), ne automaticky její nesnášenlivost.
  • Prakticky mohou jen poukázat na to, co jste před chvíli jedli.
  • Ve skutečnosti neexistuje souvislost mezi výsledky těchto testů a (ne)schopností trávit potraviny!
  • Přítomnost protilátek IgG neznamená dostatečnou známku intolerance vůči potravinám.
  • Podle Australské společnosti klinické imunologie a alergie tyto testy postrádají nejen vědecké zdůvodnění, ale jsou i nepřesné a špatně reprodukovatelné. 

Dovedete si představit léčbu, která je založená na nepřesných výsledcích? Ještěže máme každý svůj zdravý selský rozum a dostatek vědeckých informací k tomu. Kdyby každý stavěl svůj jídelníček na skutečných potravinách a vnímal své potřeby, bylo by vše tak jednoduché. 

Ve své každodenní praxi se setkávám s příběhy lidí, kteří se orientují podle záhadných seznamů, testů a doporučení. 

Chybějí Vám základní informace?

Diagnostika potravinových alergií

- kožní testy (jednoduché, levné, bezpečné)

  • kožní bodový test (SPT, skin prick test) - alergické protilátky IgE
  • kožní náplasťový test (APT, atopy patch test) - non-IgE reakce - přínosný v diagnostice oddálených imunologických reakcí

- alergické protilátky IgE z krevního vzorku (séra) - specifické IgE jsou zodpovědné za časné alergické reakce, pokud k nim dochází, budou pravděpodobně dohledatelné v krvi

- stanovení sIgE proti jednotlivým potravinám - sIgE extraktová diagnostika - jedna potravina může obsahovat více alergenů, více chemicky odlišných bílkovin s alergeny, kdy konkrétní volba se řídí konkrétním doporučením lékaře a stavem jednotlivce. Jedná se o přínosnější vyšetření než proti potravinovým směsím. Pozitivní sIgE může být známkou alergie, ale i potravinové přecitlivělosti. Zhodnocení provede lékař. Pozor, pro sledování sIgE v čase je nutné vždy trvat na vyšetření ze stejné laboratoře a se stejnou diagnostickou soupravou. Nevýhodou je vysoká cena a neochota vyšetření proplácet. Ke správné diagnostice potravinových alergií je specialisty doporučováno stanovení specifických protilátek IgE. Naopak protilátky typu IgG nemají v diagnostice potravinových alergií, ani potravinových intolerancí žádnou oporu v klasické medicíně. Imunitní systém na opakovaný kontakt s potravinou odpovídá produkcí protilátek typu IgG. 

- test aktivace bazofilů - využívají se krevní buňky tzv. bazofily

- expoziční testy (otevřené a zaslepené testy)

Další testy, kterým nevyplatí věnovat mnoho pozornosti: 

- vyšetření IgG protilátek (Euroline-food, food Detective)
- Alcat test
- Vega test
- MRT test 
- analýza vlasů
- analýza duhovky (iridologie)

Tepelná úprava mění alergenní vlastnosti bílkovin. Vlivem vyšších teplot se snižuje jejich schopnost vyvolávat alergické reakce. 

  • jste pod dohledem lékaře
  • chodíte na pravidelné prohlídky
  • navštívili jste odborníka, který Vám pomohl upravit jídelníček, aby jste nepostrádali žádné živiny, protože při své diagnóze nemůžete konzumovat například mléčné výrobky, jste vegetarián, jste vegan aj.

Ztotožníte se s uvedenými body? A nebo máte ještě někde rezervy? 

CHCETE MĚ KONTAKTOVAT?