en-CO BYCHOM MĚLI VĚDĚT O MLÉCE

MLÉKO a produkty z něj způsobí v těle nenápadnou časovanou bombu. 

Po eliminaci a vyčištění od bílého, mléčného produktu, jsem zvládla překonat mnoho zdravotních překážek. Nejsem exot, nejsem sama. Existuje nespočet studií, vědeckých prací, výzkumů a osobně znám mnoho lidí, kterým právě vyřazení mléka s úpravou jídelníčku a životního stylu, pomohlo k lepšímu zdraví. 

Nejedná se o žádný můj raketový výzkum, je to téma mnohem složitější. 

Nebaví Vás číst? Pusťte si video zde:

Publikované informace nejsou (a nemohou být) nikdy kompletní. Mléčné výrobky jsou v posledních letech středem zájmu potravinářského průmyslu, ale i nás spotřebitelů, kdy jsme z důvodu reklam tlačeni k jejich stále vyšší konzumaci. Na straně jedné je uváděna zdravotní prospěšnost, na straně druhé převažují hlasy o nezbytnosti omezování mléčných výrobků. Je tedy logické, že v tak velkém informačním chaosu není jednoduché hledat pravdu. 

Doporučuji, malé zastavení se. Pak už je na každém, jak s informacemi naloží. Osobně se aktivně zabývám výživou, vyváženým jídelníčkem, potravinami, přírodními zdroji, psychosomatikou, alergiemi, intolerancemi, HIT již několik let a netroufám si jednoznačně něčemu říct jasné NE. 

Výživa je velmi individuální záležitostí.

Mléko a mléčné produkty jsou významnými potravinovými komoditami, ale jak pro koho. Nevěříte? Všechno nejdříve podrobte kritickému myšlení, pokládejte si další doplňující otázky, hledejte a nacházejte odpovědi, vnímejte své tělo, sledujte reakce organismu po konzumaci potravin, studujte a vzdělávejte se. 

Nezapomínejte, že je potřeba ptát se hlavně svého srdce. 

Každý máme možnost učit se, které potraviny a doplňky pomáhají bojovat proti nemocem. Stačí se logicky zamyslet a zjistíte, že rafinovaný cukr, lepek, průmyslově zpracované mléko, výrobky z něj, polotovary atd. jsou jedním velkým spouštěčem nemocí a oslabují náš imunitní systém.

Je tedy velmi rozumné redukovat konzumaci nevhodných potravin! Doporučuji, přečíst si nějaký článek/knihu o mléčném průmyslu. I já mám doma pár takových odborných knih a studií, které se problematice detailně věnují. PROČ? Chtěla jsem poznat všechny neblahé důsledky a dopady konkrétních potravin na mé zdraví. Chtěla jsem se zbavit závislosti. Zjistit, proč si zkrátka nemohu pomoci od konzumace určitých jídel. Proč jsem stále nemocná.  

Přišlo jedno obrovské procitnutí, ale zároveň i boj. Byla jsem závislá na mléčných produktech. Nedokázala jsem si představit svůj život bez lahodného sýra, cappuccina, jogurtu, dezertu, čokolády. Dle všech možných a dostupných testů mi nikdy nebyla prokázána alergie, intolerance na mléko. Zvláštní. Protože MLÉKO mi vždy způsobovalo a i nadále způsobuje obrovské problémy.  

Dnes vím, že jedinou účinnou léčbou potravinových intolerancí a alergií, je úplné vyloučení alergenu ze stravy. 

POZOR, pokud se člověk rozhodne k vyloučení veškerých živočišných mléčných výrobků (zdravotní, etické, jiné důvody). Je potřeba v první fázi zaměřit svou pozornost na DODÁNÍ DOBŘE VYUŽITELNÝCH ZDROJŮ a to všech prvků, které jsou v mléce zastoupeny a to primárně ze stravy! Doplňky stravy vždy vnímám, jako náhradní a doplňkovou variantu. 

Na mléce jsem vyrostla, mléko jsem doslova 

a do písmene milovala. 

Lobby potravinářského průmyslu si platí své pravdy na mnoha místech. Je logické, že se na etiketách výrobků nebudou informace typu:

"Pravidelná konzumace může u části populace způsobit trávicí potíže". "Nekonzumujte v zimě z důvodu ochlazujícího účinku", nebo "Pozor, zahleňuje".

Naštěstí se dnes ví, že MLÉKO patří mezi nejrozšířenější alergeny na světě

Kravské mléko obsahuje 4 typy mléčné bílkoviny, které působí jako alergeny.

  • kasein /způsobuje alergickou reakci u 75-85 % kojenců/
  • beta-laktoglobulin /způsobuje alergickou reakci u 10-12 % kojenců, je však nejsilnějším alergenem mléka/, je odolný vůči tepelné úpravě a hydrolýze a přechází i do mateřského mléka
  • alfa-laktalbumin /způsobuje alergickou reakci u 2-5 % kojenců, avšak pozitivní specifické IgE protilátky má více než 60 % pacientů alergických na mléko a téměř 50 % pacientů s atopickým ekzémem/
  • bovinní sérový albumin a bovinní laktoferin

Proč nahradit mléko?

Podle WHO jsou rostlinné bílkoviny kvalitativně rovnocenné bílkovinám živočišným a dokonce je jim nutno ze zdravotních důvodů dávat přednost.

Kravské mléko a výrobky z něj jsou považovány při současné spotřebě za rizikový faktor vzniku některých druhů rakoviny, alergií, katarakty, aterosklerózy apod.. Důvodem rizika je, že kravské mléko obsahuje laktózu (cukr, který mnoho lidí neumí optimálně trávit), nasycené mastné kyseliny a cholesterol, beta-laktoglobulin, mnoho sirnatých aminokyselin (podporují zvýšenou hladinu homocysteinu), látku IGF-1, vysoká hladinu vápníku, rezidua antibiotik, hormonů, pesticidů, herbicidů, nadměrný obsah jódu, možné viry, bakterie. Mléko neobsahuje vlákninu a fytochemikálie. 

Už v dětském věku ztrácíme schopnost vstřebávání látek z mléka. Naše těla nejsou uzpůsobena k dlouhodobé a vysoké konzumaci této potraviny. 

Co vápník a ostatní živiny? 

V živočišném mléce je tolik vápníku, stejně jako jiných koncentrovaných složek, že při pravidelné konzumaci dochází k porušení acidobazické rovnováhy. Ta pak vede nejen ke snížené schopnosti metabolizovat vápník a cenné složky, ale především k nadměrnému vylučování vitaminu D spolu s vápníkem z těla ven. Jakákoli tvrzení, že mléčné výrobky dodávají dostatek vápníku, jsou pravdivá pouze z jednoho úhlu pohledu. Dalším problémem v případě "mléčného vápníku" je jeho vstřebatelnost. Vápník v mléce je vázaný na kasein (mléčnou bílkovinu), která je svou biochemickou strukturou pro obrovskou část populace velmi těžko využitelná. Faktem je, že kravské mléko a jeho deriváty jsou bohatým zdrojem vápníku, žádná reklama nám ale neřekne, že celková biologická využitelnost tohoto prvku je velmi nízká. Z důvodu jeho vazby na aminokyseliny s obsahem síry (ponejvíce methioninu). Síra funguje jako protihráč vápníku a brání jeho využívání.

Když vynechám mléko, kde budu brát VÁPNÍK ?
Pokud hledáte správné zdroje vápníku, napište mi, ráda každému pomohu v problematice se lépe zorientovat.

Vadí bezlaktózové výrobky? 

ANO, vadí. Teď už víme, že tělo ve skutečnosti reaguje na KASEIN (tj. hlavní protein v savčím mléce). V kravském mléce obvykle tvoří asi 80 % všech mléčných bílkovin.

Vadí kolostrum? (jako doplněk stravy)

Kolostrum, je produkt o vysoké koncentraci růstových faktorů. Jistě mi dáte za pravdu, že růstové faktory nechce nikdo vědomě, dlouhodobě a pravidelně konzumovat. Je nutno si dávat pozor na všechny rizikové složky v naší stravě. Přírodní žlutá, suspendovaná tekutina, produkovaná mléčnými žlázami matky v průběhu prvních hodin laktace. Kolostrum, jinak nazývané mlezivo, je první potravou pro NOVOROZENCE. Do doplňkové výživy se používá DOBYTČÍ! Pro intolerantní jedince může být takový produkt nevhodný z důvodu obsahu laktózy, totéž platí o vztahu k obsaženým bílkovinám a jejich schopnosti vyvolávat u některých lidí alergické reakce. 

Mléko je zde, aby zajistilo 

výživu mláďat

  • Lidé = mateřské mléko,
  • telata = kravské mléko,
  • stěňata = psí mléko,
  • potkani = potkaní mléko,
  • hříbata = koňské mléko. 

Proč si někdy nedáte do kávy potkaní mléko? Logicky a se zdravým selským rozumem. Lidská těla nejsou uzpůsobena ke konzumaci potraviny pro krávy. Není se tedy čemu divit, že se organismus brání (vyrážky, ekzémy, střevní problémy, migrény, intolerance, poškozená střeva, rakovina, aj...). 

Má osobní zkušenost:
ŽÁDNÉ MLÉKO A VÝROBKY Z NĚJ, KDYŽ UJEDU TAK PLATÍM.

Je mléko zdravé?
Nejen jako rodič si tuto otázku opakovaně kladu. Nejistotu vyvolává řada představ o mléku, ale i existence mnoha alternativních produktů. Nechci změnit ani ovlivnit ničí názor a vztah k mléku. Pití kravského mléka provází lidskou civilizaci již přes 7 500 let, jak to bude v budoucnu. Kdo ví?
Pít nebo nepít mléko? 

Jste kráva/vůl? Pijte kravské mléko.

Máte-li strach a obavu, že o něco přicházíte. NEBOJTE SE! Protože z nutričního hlediska nedojde k významnému poklesu tělem využitelných látek při ne-konzumaci mléka. Naopak dojde k výraznému snížení negativních dopadů spojených s jeho konzumací. Nechci se zde pouštět do žádných detailních rozborů, ale určitě by bylo hezké popřemýšlet také o roli, která je pro Vaše zdraví nesmírně důležitá. A tou je úprava mléka, pasterizace, odstřeďování, balení, hormony, očkování, chov zvířat, atd.... 

Porušuji snad všechny pravidla, které mi byly celý život vnucovány. Mé tělo dnes zkrátka mléko nepotřebuje, nechce ho a ani po něm netouží. ODPADLO TO SAMO. Dnes je to tak, jak to bude zítra? To vážně neřeším.

Co však řeším? 

Neustále se vzdělávám, čerpám informace pouze ze seriózních zdrojů. Nepřikláním se k žádnému fanatickému jednání, výživovému směru. Používám kvalitní potraviny a ve vztahu k tématu "mléko"- řeším, kde vzít ten správný a dobře využitelný zdroj vápníku, jak doplnit vitamíny skupiny B, D, které mléko obsahuje a další nepostradatelné minerály, vitamíny, omega 3, aj..

Co doporučuji?
Pestrou a vyváženou stravu! Jako doplněk, účinnou pomoc a alternativní řešení  v produkci Dr. Nona, která vytváří vyživující prostředí pro buňky celého organismu. Produkty Dr. Nona obsahují biologické a minerální složky, které působí na volné radikály v poškozených tkáních, napomáhají přirozenému DNK v buňkách a pozitivně mění strukturu a funkci membrán buněk. Jedinečnost produktů Dr. Nona spočívá v tom, že nejsou v žádném případě toxické, obsahují vitamíny a antioxidanty a působí nejen na poškozené orgány, ale také na organismus jako celek. Napomáhají očištění a harmonizaci organismu. Produkty se s pomocí Archebakterií a patentované technologii formule Halo Complex™ dostávají do hloubky a k jádru problémů. 

LÉČIVÁ A ŽIVÁ SÍLA MRTVÉHO MOŘE

Každý člověk je velkou individualitou a tak bychom k sobě měli také přistupovat, naslouchat si a každou otázku řešit s přihlédnutím ke konkrétním zdravotním komplikacím, jídelníčku, pohybu apod.. Všechny postupy jsou pouze obecná doporučení. VŽDY je nutný individuální přístup a zdravotní stav  doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem. 

S láskou a úctou přeji ZDRAVÍ A DOBROU CHUŤ K ŽIVOTU 

Zdeňka Prušáková Řepová 

CHCETE MĚ KONTAKTOVAT?

Váš názor je pro mě velmi důležitý.