ALOE VERA, ZELENÉ POTRAVINY (CHLORELLA, JEČMEN)

Denně narážím na "ZELENÉ"

  • aloe vera, zelený ječmen, chlorella, spirulina a další zpracované potraviny.

Jejich popularita je uměle vyhnána marketingovými strategiemi velkých společností. Patří do skupiny doplňků, které podléhají módním trendům.

ALOE VERA

  • Rostlina nesmrtelnosti, rostlina života, zázrak pouště, pramen věčného mládí,
  • pouštní sukulent, který se stal oblíbeným zdrojem širokého spektra zdraví prospěšných účinků.

Rostlina Aloe se používá jako doplněk stravy v různých potravinách a jako složka v kosmetických prostředcích. Aloe vera obsahuje stovky biologicky aktivních látek, o kterých se mluví v souvislosti s různými účinky.

ALOE obsahuje:

  • vitamíny - C, E, β-karoten (provitamin A), B-komplex, kyselinu listovou,

  • minerální látky - mangan, měď, zinek, chrom, vápník, fosfor, železo, sodík, draslík,

  • bílkoviny se zastoupením esenciálních aminokyselin,

  • specifické druhy sacharidů, které mají schopnost ovlivňovat nespecifickou imunitu,

  • enzymy atd.

Aloe je velice nenáročná rostlina a krásně vypadá. Z částí listu aloe se získává gel. Pěstuji si doma své vlastní rostlinky a používám čerstvý gel na poraněnou pokožku. Stačí mi jen kousek listu (gelu) a řezem ho přiložím na postižené místo. Gel z Aloe vera prý zmírňuje uvolňování histaminu ze žírných buněk.

Pokud chceš slyšet můj názor. Já v té první (i poslední) řadě preferuji "GEL". NE šťávy a jiné koncentráty. Gel účinkuje proti bakteriím, virům, plísním a infekcím vyvolaným kvasinkami, pomáhá při bodnutí hmyzem, mykózách, spálení sluncem a popáleninách. 

NEDOPORUČUJE SE VNITŘNÍ POUŽITÍ ALOE BARBADENSIS!

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3537128/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6349368/

Aloe vera dle přiložených studií vykázal jasný důkaz karcinogenní aktivity ​​a byl Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako možný lidský karcinogen.

 

DETOXIKAČNÍ ÚČINKY ALOE?

Pojem detoxikace je příliš široký a zahrnuje obrovskou škálu metabolických pochodů. 

ALOE VERA se přisuzují mnohé vlastnosti, které zvyšují pravděpodobnost jejich úspěšného prodeje. Nepočítejte s žádným zázračným efektem. Po zveřejnění informací o nevhodnosti vnitřního užití aloe, nehazardujte se zdravím. Sama jsem se v praxi setkala s výraznou alergickou reakcí. Byla bych zvláště u citlivých lidí (jedinců s HIT) opatrná. Užití aloe se může špatně snášet v kombinaci s některými léky. Obezřetná bude těhotná, kojící žena a děti. Pozor, si dávejte při potížích se žlučníkem a při střevních abnormalitách. 

Existuje asi 400 druhů Aloe. Důležitý je poměr polysacharidů. Právě POLYSACHARIDY ovlivňují biologickou aktivitu všech ostatních složek v extraktu aloe vera. Bohužel někteří výrobci tento údaj vůbec neuvádějí. 
Doplňky stravy, které jsou v tekuté podobě (ALOE VERA gely, koncentráty, šťávy) je problém kvalitně zakonzervovat, aby byla potlačena mikrobiální aktivita, zajištěna požadovaná expirace. Jejich potenciální riziko na zdraví se nezohledňuje, primární je zajistit legislativou požadované podmínky pro jakost potravinářských produktů.
Pokud máte doma po ruce tekuté ALOE, zajímejte se o více faktů. 

Mějte na mysli, že ALOE bude pořád pouze jedna rostlinka a není ji možno považovat za spásu. Stav zdraví je úzce spjat s vhodnou životosprávou a také ctěním přírodních zákonů. Je známo, že existují potraviny (rostliny) vhodné/nevhodné pro určité geografické a klimatické podmínky a pro určitý způsob stravování (odkud pochází Aloe, víme).

ZELENÉ POTRAVINY

Jsou zdrojem antioxidantů. Jejich užívání má smysl, ale jen v jejich přírodní podobě. Počítejte s tím, že některé z nich (například chlorella) disponují poměrně silnými negativními účinky. V průběhu užívání se zvyšuje obsah toxinů v krvi, což zvýší intenzitu stresových projevů. Řasa obsahuje hormonální růstový faktor. Je to technologicky zpracovaná hmota z uměle vypěstovaných a zabitých řas.

CHLORELLA

Chlorella obsahuje množství:

  • vitaminů,
  • minerálů,
  • antioxidanty,
  • vlákninu,
  • bílkoviny,
  • chlorofyl,
  • esenciální mastné kyseliny a další látky.

Chlorella, zelený ječmen (dokonce ani kombinace obojího) není zázračný všelék. Funguje jako katalyzátor nejrůznějších procesů v těle, ale stále je jen doplňkem. Čteme a slýcháme o zeleném zázraku a vůbec nám není jasné, co se stane, když začne člověk chlorellu užívat dlouhodobě.

Chlorella, obsahuje hormonální růstový faktor, který podporuje dělení a růst buněk, může být tedy velmi nebezpečnou látkou.

Sladkovodní řasa chlorella rozhodně není pro každého. A už vůbec, ne, pro člověka, který je zastáncem cílené, správné, přirozené výživy. Nic z toho chlorella člověku nenabízí. Řasy se nemohou jíst ve své přirozenosti. Hromadí v sobě z vod, ve kterých rostou špínu (a takové jsou pro člověka plné odpadu). Proto jsou pěstovány v umělých a pro jejich život nepřirozených podmínkách (chlorella ztratila schopnosti přírodní řasy). Aby mohl člověk tyto uměle vypěstované řasy konzumovat. Je nutné na jejich zpracování využít těžkou technologii s pomocí různých chemikálií. Řasám se musí mechanicky a nebo enzymaticky rozrušit jejich buněčná membrána (kvůli stravitelnosti). Člověk není odkázaný na pravidelný příjem umělé, mrtvé hmoty. Chlorella, řasa zpracovaná v tabletce (prášku) je mrtvá hmota z uměle vypěstovaných, technologicky zpracovaných, enzymaticky nebo mechanicky zabitých řas. Tělo potřebuje dodat kvalitní palivo v podobě zdravé a vyvážené stravy (ne  v tabletce, prášku)!

Chlorella, je řazena mezi protialergické a protizánětlivé potraviny. Dokáže snižovat množství uvolněného histaminu po stimulaci žírných buněk. Zelené potraviny mohou potlačit, ale stejně tak i vyvolat alergickou reakci (u citlivých lidí to platí dvojnásob). Při výběru a konzumaci zelených potravin se snažte ladit a naladit na svůj vnitřní pocit a zapojte zdravý selský rozum.

S tabletkami chlorell se současně rozjíždí silné detoxikační procesy. V průběhu užívání se zvyšuje obsah toxinů v krvi, což zvýší intenzitu stresových projevů.

Užívání CHLORELLY:

  • Aktivuje těžké kovy v těle (jako je rtuť, arzen aj.).
  • Na chlorellu mohou mít negativní reakce lidé s citlivostí na síru. 

  • Detox od těžkých kovů je věda, časově náročný, velmi složitý, zdlouhavý a mnohdy i nebezpečný proces. Chlorella, nemá schopnost vyvádět těžké kovy z těla ven.

CO TO VLASTNĚ BERETE?

U každé potraviny (od jablka k řasám) řeším a zajímám se o kvalitu, čistotu, technologii výroby, způsob zpracování, přínos pro organismus.

NEJEN PLUS, ALE I MÍNUS

B12

Koluje názor, že v chlorelle je dostatečné množství vitaminu B₁₂. Některé chlorelly mohou obsahovat trochu B₁₂, některé vůbec žádnou B₁₂ a zbytek jsou tzv. analogy, které vstřebávání B₁₂ blokují. Chlorella sama B₁₂ nevytváří. Chlorella může B12 vstřebat pouze z vody kontaminované bakteriemi (záleží, v jaké vodě je chlorella vypěstována). Pokud chcete používat tento produkt pouze k doplnění B12 velmi riskujete.

Pokud berete chlorellu + k tomu jakékoliv další doplňky, byliny, vitamíny. POUŽÍVEJTE VŽDY S VELKÝM ODSTUPEM OD CHLORELLY, aby analogy z chlorelly nezhoršily vstřebávání. 

Užívání Chlorelly není vhodné během probíhajících INFEKCÍ (akutních, chronických). Nedoporučuje se užívání chlorelly při chudokrevnosti, rakovinném bujení. Při probíhající léčbě, podávání léků atd.. Pokud chlorellu konzumujete, a nebo o její konzumaci uvažujete, udělejte si sami nejdříve průzkum o detoxu od těžkých kovů (heavy metal chelation).

ZELENÝ JEČMEN

  • Více vápníku, než je v mléce, 
  • více železa, než je ve špenátu

  • a tolik bílkovin, jako najdete v kvalitním stejku.

Ne často se píše o nežádoucích účincích, které může konzumace různých potravin vyvolat. Pokud jste také v mé skupince HIT, alergiků a citlivých lidí. Tedy v určité skupině, kde existují specifika výživy, je nutné se zastavit i u zeleného. 

Zelené potraviny podporují a vyvolávají v těle různé procesy a pochody.

Beru zelený ječmen jako velmi univerzální doplněk a zpestření jídelníčku. Jsem zvyklá na konzumaci většího množství přirozených, zelených potravin. Můj jídelníček je tvořen z velkého podílu "zeleně". Raději než po potravinovém doplňku a nějakém polotovaru sáhnu po živé, čerstvé potravině. Pokud nemám možnost a přísun čerstvého, mám možnost zvolit kvalitní ječmen (TO JE OBČAS SUPER).


Pokud Vaše tělo není zvyklé na přísun kvalitní stravy. Patříte do skupiny lidí stravujících se běžně, konvenčně. Nejste zvyklí na větší dávku zeleniny v jídelníčku, a nebo máte zdravotní komplikace. Je pravděpodobné, že se tělo bude této zelené potravině nejprve bránit.
Představte si to asi takto:
Organismus má nějaké zvyky, nějakou chemii, nějaké specifické prostředí, bakterie ve střevech. Jakmile začnete dělat cokoliv jinak. Jíst zelené, vlákninu, aj. Začnete se měnit, začnou se měnit vaše návyky, myšlení, celé prostředí v těle. To se vždy někde projeví.
Dávejte si pozor s konzumací zeleného ječmene při nějakých akutních stavech, pooperačních stavech a onemocnění trávicího traktu (žaludek, střeva, průjem, zvracení). V tomto období je tělo a trávení velmi citlivé. Nemělo by se vystavovat velké zátěži. U zeleného ječmene by si měli dávat pozor všichni alergici (zejména celiaci a alergici na obilná zrna). Zelený ječmen jako většina obilovin obsahuje lepek. Zde je nutné dbát na kvalitu a zdroj produktu. Ne každý výrobce garantuje čistotu a bezlepkovou potravinu. Zajistit si, že se v zeleném ječmenu nebude vyskytovat žádný lepek, můžete tak, že si ho doma sami vypěstujete. Kvalitní "zelený ječmen" je komplexní potravinový extrakt získaný vylisováním mladých listů ječmene. Ten dobrý, nejsou namleté listy ječmene (ani nic podobného z Číny). Pozor, na technologii výroby, certifikaci a další podstatné detaily. Nežádoucí účinky a kontraindikace může mít zelený ječmen s léky obsahujícími warfarin. Zelený ječmen není vhodný při autoimunitních onemocněních. Dále si dávejte pozor na ovlivňování s dalšími léky, bylinami (pokud nějaké berete). 
Z pohledu čínské medicíny a energií potravin: patří zelený ječmen do ochlazujících potravin. Myslete na to.

Zelí, kapusta, špenát, zelený ječmen, chlorella. Zvolte si co chcete. I voda je léčivá, ale v určitém množství začíná mít nežádoucí účinek. Osobně si myslím, že všeho moc škodí.

SLAĎTE SI SVŮJ JÍDELNÍ RYTMUS S RYTMEM SVÉHO TĚLA. 

Vědomosti jsou podstatné, ale zapamatování si dobré rady k podpoře zdraví a zdravého stravování nestačí.

VÝCHODISKEM JE SKUTEČNÝ, CELOSTNÍ PŘÍSTUP A TRANSFORMACE VĚDOMÍ!

Když jsem se dala na cestu zdraví a výživy, věřila jsem, že lidé budou chtít kráčet podobnou cestou. Nechci a nebudu nikoho přemlouvat a vnucovat mu své rady a názory. ZDRAVÍ dávno patří k cílům všech lidí na Zemi.

Co člověk udělá, když bude mít kámen v botě? Vyklepe ho! Bolest je signálem, který říká, že se něco děje. U špatného stravování se efekt bolesti projeví po velmi dlouhém čase. Pokud nebude něco jasné. OZVĚTE SE. 

KONTAKT

Zdeňka Prušáková Řepová

Telefonní číslo
+420 773 670 306

E-mail
nona@hitzdravi.cz